Chci olympiádu bez sportovců z Ruska a Běloruska. Sankce musí dopadnout na všechny, říká Hamza

Plénum Českého olympijského výboru se postavilo proti jakékoli formě účasti Ruska a Běloruska v olympijských kvalifikacích i na samotných hrách v Paříži, dokud bude trvat válečný konflikt na Ukrajině. Návrh usnesení předložil předseda Českého svazu biatlonu a víceprezident Mezinárodní biatlonové unie Jiří Hamza. V rozhovoru pro Radiožurnál prozradil důvody jasného postoje Českého olympijského výboru (ČOV).

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Šéf Českého biatlonu Jiří Hamza

Šéf Českého biatlonu Jiří Hamza | Foto: Vlastimil Vacek | Zdroj: Profimedia

Co si od nejnovějšího usnesení slibujete?
Postoj ČOV nebyl úplně jasný a pro hodně lidí byl i nesrozumitelný. Trvalo podle mě dost dlouho, než se vymodifikovalo konkrétní řešení. Plénum ČOV je nejvyšší orgán Českého olympijského výboru. Bylo nutné problematiku prodiskutovat se všemi svazy a vyjádřit postoj k válce. Všichni se k tomu postavili čelem, což je jedině dobře. 

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si, co říká Jiří Hamza po zasedání pléna Českého olympijského výboru k účasti Ruska a Běloruska na olympijských hrách

Jaký praktický dopad to bude mít?
Dopad to má pro předsedu Českého olympijského výboru Jiřího Kejvala, protože se mu rozvážou ruce při jednáních s Thomasem Bachem, protože působí ve vysokých strukturách Mezinárodního olympijského výboru.

Bude vázán stanoviskem Českého olympijského výboru, které by měl dodržovat. Má rázný argument při jakémkoliv jiném projednávání problematik v rámci Mezinárodního olympijského výboru a bude vázán při hlasování o účasti ruských a běloruských sportovců na olympiádě. 

Český olympijský výbor se vymezil proti účasti ruských a běloruských sportovců na olympiádě

Číst článek

Nemělo by se ke všem sportovcům přistupovat stejně a posuzovat individuálně, zda konkrétní sportovec podporuje, nebo nepodporuje režim, který vede válku?
Kolektivní vina je složitá, ale žijeme v 21. století. Když vidíme, co se děje v Evropě, jedné z nejcivilizovanějších částech světa, tak postoj ani nemůže být jiný. Dvakrát za sebou čtyři dny po olympiádě Putin zaútočil – jednou na Krym, po olympiádě v Pekingu na Ukrajinu.

Existuje olympijské příměří, ale když se na Ukrajině vraždí po tisících lidí denně, tak se musí měřit stejným metrem. Těžko budeme říkat, kdo je hodný a kdo zlý. Sankce musí dopadnout na celou republiku. Zvlášť v těchto autoritářských režimech je sport zdrojem obrovské propagandy.

Není mezinárodní sportovní prostředí na Rusko a Bělorusko přísnější než na jiné země, které v minulosti vedly války?
Pohled je zkreslený tím, že válka probíhá v Evropě. Je to bezprecedentní napadení suverénního státu a já si za dnešním prohlášením plně stojím.

Debatovalo se i o možnosti, že Česko bude v případě účasti sportovců z Ruska a Běloruska bojkovat olympijské hry?
Nesměřuje to k bojkotu, ani bych s ním nesouhlasil. Účinnějším nástrojem bude obchodní bojkot od sponzorů v případě, že s tím nebudou souhlasit. To je reálná hrozba pro Mezinárodní olympijský výbor a olympijské hry. 

Tomáš Pancíř, rej Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme