Česko – Rusko 0:3. Hokejisté inkasovali dvakrát během půl minuty a zahrají si o bronz

Česká hokejová reprezentace se do finále olympijského turnaje neprobojovala. Tým Josefa Jandače nezvládl proti Olympijským sportovcům z Ruska minutu uprostřed zápasu a podlehl favoritům turnaje 0:3. V sobotu po poledni českého času si Češi zahrají o třetí místo.

Tento článek je více než rok starý.

Pchjongčchang, Kangnung Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pavel Francouz se proti Gavrikovově střele natahoval marně

Pavel Francouz se proti Gavrikovově střele natahoval marně | Foto: Grigory Dukor | Zdroj: Reuters

Na přelomu 28. a 29. minuty se dvakrát v rozmezí 27 sekund prosadili Nikita Gusev a Vladislav Gavrikov. Českému výběru se nepodařilo zareagovat a po zakončení Kovalčuka do prázdné branky prohráli s výběrem Olympijských sportovců z Ruska 0:3. Naděje na zopakování zlatého úspěchu z Nagana po 20 letech byla pryč.

ONLINE: Česko - Rusko 0:2

Číst článek

Tým Josefa Jandače tak bude na olympijských hrách v Pchjongčchangu bojovat pouze o třetí místo, jejich soupeřem bude poražený tým z druhého semifinále Kanada – Německo. Boj o bronz má úvodní buly naplánované na sobotu ve 13.10 českého času.

„Ve druhé třetině byla pasáž, kdy jsme je udrželi v pásmu, byla tam přesilovka, ale nedali jsme góla. Tím bychom si pomohli, věřím tomu, že by to leccos změnilo. Pak jsme se snažili hrát co nejjednodušeji s tím, že nám tam něco padne, ale nepadlo,“ řekl Radiožurnálu okamžitě po zápase Dominik Kubalík.

Rusové sice v prvních dvaceti minutách zápasu české reprezentanty přestříleli, ale nedokázali se dostat do velkého tlaku, na který kouč Josef Jandač své svěřence připravoval. Dvě velké šance měl v polovině třetiny Kaprizov, ale proti němu zasáhl Pavel Francouz. Český gólman si poradil i s průnikem Kalinina po 15 minutách.

„Mužstva hrají pozorně, hráči jsou koncentrovaní, minimálně chybují.  Vývoj utkání je velmi nadějný, jestli to bude takhle pokračovat, může to dopadnout dobře, protože hru kontrolujeme,“ okomentoval první třetinu pro Radiožurnál bývalý kouč reprezentace Luděk Bukač.

Zlatí hoši z Nagana. Před 20 lety 'přepsali dějiny', dnes vedou psí hotel, trénují nebo podnikají

Číst článek

Jeho přání se ale nevyplnilo, Červenka sice nadějně zakončoval přečíslení dvou na jednoho, ale vychytal ho Košečkin a Pavel Francouz na druhé straně držel bezbrankový stav jen do 28. minuty. Pak kapitán sborné Pavel Dacjuk přesně našel Nikitu Guseva, který otevřel skóre. Rozhodčí po přezkoumání záznamu neuznali český protest na postavení Rusa v brankovišti a gól uznali.

Neuběhlo ani půl minuty a bylo ještě hůř. Tělegin rozjel bleskový útok a po jeho nabídce zakončoval Gavrikov do odkryté branky. Aby nepříjemností nebylo dost, zfauloval Kovalčuk Jana Koláře tak, že klíčový český obránce musel opustit hrací plochu za pomoci spoluhráčů.

Při přesilové hře za Kovalčukův zákrok se reprezentace nadechla. Martin Růžička měl dvě skvělé příležitosti, ale nedokázal potvrdit svou formu z Třince. Kovalčuk se pak nechal vyloučit ještě jednou, ale snížení až do konce druhé části nepřišlo.

„Shoda při každém rozhodování je obtížná, ale tam nebylo co řešit. Ale hráli jsme deset minut skvěle, kdyby se nám to dařilo, tak Ruské mužstvo bylo nakousnuté. Pak nám dali rychlé dvě branky za sebou,“ hodnotil Bukač.

Zbývalo 20 minut, které Češi měli na smazání dvoubrankového manka. Obrovskou příležitost měl Petr Koukal po přihrávce Zohorny, jenže proti kontaktnímu gólu se postavil Košečkin. V přesilovce to zkoušeli Řepík i Mozík, trefovali buď padající obránce, či lapačku brankáře ruského výběru.

Snaha Jandačova týmu sílila, ale zároveň ubíhaly drahocenné minuty. Růžička se v nadějné situaci nedostal k dorážce, Jordán pálil těsně vedle.

Dvě a půl minuty před koncem odjel Pavel Francouz z branky, ale ani hra v šesti nepřinesla české reprezentaci semifinálový gól. Ilja Kovalčuk naopak do prázdné klece pojistil ruské vítězství. Hokejisté prohráli s Olympijskými sportovci z Ruska 0:3 a do finále nepostoupili. V sobotu si zahrají o třetí místo.

XXIII. zimní olympijské hry v Pchjongčchangu:
Hokej (Kangnung):
Semifinále:
ČR - OSR 0:3 (0:0, 0:2, 0:1)
Branky a nahrávky: 28. N. Gusev (Dacjuk), 29. Gavrikov (Tělegin, Grigorenko), 60. Kovalčuk (Zub, Zubarev). Rozhodčí: Iverson (Kan.), Lemelin (USA) - Dahmén (Švéd.), Suominen (Fin.). Vyloučení: 3:5. Bez využití. Diváci: 4330.
Sestavy:
ČR: Francouz - Mozík, Kolář, Kundrátek, Jordán, Nakládal, Polášek, O. Němec - Řepík, Horák, Birner - M. Erat, Jan Kovář, D. Kubalík - M. Růžička, Mertl, Červenka - Radil, Koukal, Sekáč - od 41. navíc T. Zohorna. Trenéři: Josef Jandač, Jiří Kalous, Jaroslav Špaček a Václav Prospal.
OSR: Košečkin - Vojnov, Gavrikov, Kiselevič, Nestěrov, Zub, Zubarev, Jakovlev - Kalinin, Andronov, Kovalčuk - Kaprizov, Dacjuk, N. Gusev - Barabanov, Širokov, Prochorkin - Grigorenko, Kablukov, Tělegin - Mozjakin. Trenéři: Oleg Znarok, Rašit Davydov, Igor Nikitin, Harijs Vitolinš a Alexej Žamnov.

vman Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme