Trest pro Rusy dál platí, pod vlastní vlajkou opět nepůjdou

Mezinárodní olympijský výbor rozhodl, že trest pro Rusy za dopingový skandál zůstává v platnosti. Ani na slavnostním zakončení her v Pchjongčchangu tak nemohou pochodovat pod svou vlajkou.

Tento článek je více než rok starý.

Pchjongčchang Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rusové půjdou na slavnostní zakončení opět pod olympijskou vlajkou

Rusové půjdou na slavnostní zakončení opět pod olympijskou vlajkou | Foto: Kim Kyung-Hoon | Zdroj: Reuters

Naděje Rusů na ukončení suspendace ještě před koncem olympiády zhatily především pozitivní dopingové testy curlera Alexandra Krušelnického a bobistky Naděždy Sergejevové v průběhu her.

Doping od 70. let po olympiádu bez Rusů: lepší výkony jsou vykoupené rakovinou i změnou pohlaví

Číst článek

„To bylo velké zklamání a spolu s dalšími důvody to zabránilo MOV, aby byť jen uvažoval o zrušení trestu pro závěrečný ceremoniál,“ uvedl předseda MOV Thomas Bach.

Výkonný výbor proto doporučil členům MOV, mezi které byl v Pchjongčchangu zvolen i předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval, aby hlasovali proti zrušení trestu. Rozhodnutí 52 hlasujících členů ze 100 bylo jednomyslné.

Ruští sportovci v Pchjongčchangu startovali pod olympijskou vlajkou jako neutrální tým a dosud vybojovali 16 medailí, z toho jednu zlatou.

Do řad olympijského hnutí se podle Bacha mohou vrátit až poté, co bude jasné, že se v Pchjongčchangu nedopustili žádného dalšího porušení antidopingových pravidel. Otestování všech odebraných vzorků může být hotovo až několik týdnů po skončení her.

Dva pozitivní testy

Podle členky MOV Nicole Hoevertszové z Aruby, která vede komisi pro znovuzačlenění Ruska, splnili ruští olympionici na hrách mnohá požadovaná kritéria. Dva pozitivní dopingové testy však byly příliš. Označila je za ojedinělé případy, a nikoli organizovanou činnost. Kvůli systematickému dopingu podporovanému státem a jeho krytí na hrách v Soči se Rusové dostali do současné situace.

Ruská bobistka s nápisem 'Já nedopuji' na tričku byla kvůli dopingu vyloučena z olympiády

Číst článek

Podobně se před dnešním hlasováním vyjádřil ruský člen MOV Šamil Tarpiščev. Ty dva dopingové případy jsou důsledkem nedostatečné výchovy a vzdělání. Jde o ojedinělé případy," řekl.

Rusům nepomohlo ani sobotní vystoupení stříbrné medailistky ze soutěže krasobruslařek Jevgenije Medveděvové, která se MOV omluvila za oba dopingové nálezy svých krajanů. Zákaz nastoupit pod ruskou vlajkou je zklamal.

Opravdu jsme v to doufali. Někteří sportovci tu kvůli tomu zůstali déle. Jen proto, aby mohli jít pod ruskou vlajkou a v ruských stejnokrojích," uvedla šéfka ruské lyžařské federace Jelena Vjalbeová.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme