Slavný 'Orel Eddie': Britové nejsou národ pro zimní sporty, utrácíme za ně příliš

Olympijských her se zúčastnil jednou. Ve dvou závodech skončil poslední, přesto se stal miláčkem publika. Eddie Edwards, známý jako „Orel Eddie“, svým následovníkům zastupujícím v Pchjongčchangu Velkou Británii fandil. Přesto kritizuje výdaje, které na zimní sporty na ostrovech jdou, i když sportovci nejsou konkurenceschopní.

Tento článek je více než rok starý.

Londýn Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Eddie Edwards, skokan známější jako "Orel Eddie."

Eddie Edwards, skokan známější jako "Orel Eddie." | Foto: Kai Pfaffenbach | Zdroj: Reuters

„Britové nejsou národ pro zimní sporty. Mohu souhlasit s lidmi, kteří říkají, že bychom neměli utrácet takové peníze,“ řekl Eddie Edwards v rozhovoru pro BBC.

„Měli bychom podporovat naše sportovce, ale neměli bychom utrácet desítky milionů liber, abychom drželi krok s Němci, Rakušany a Švýcary, kteří mají sníh a zázemí.“

Náklady na zimní sporty se ve Velké Británii v souvislosti s olympijskými hrami v Pchjongčchangu vyšplhaly podle BBC na 28,4 milionu liber, v přepočtu asi 815 milionů korun, dvojnásobek oproti Soči. Dalších 111 milionů korun činí rozpočet paralympijské výpravy.

„Našim sportovcům přeji hodně štěstí, ale myslím, že se utrácí moc jen kvůli snaze konkurovat, když je to velmi těžké,“ řekl dnes 54letý bývalý olympionik.

Devětapadesátičlenná britská výprava zatím v Pchojgčchangu získala pět olympijských medailí, z toho tři ve skeletonu. Jediné zlato získala skeletonistka Lizzy Yarnoldová, která obhájila prvenství ze Soči.

Olympijský skokan s brýlemi a nadváhou

Eddieho Edwardse zná sportovní svět pod přezdívkou „Orel Eddie“ nebo zkráceně „The Eagle“. Rodák z anglického Cheltenhamu stál za jedním z největších příběhů olympijských her v Calgary v roce 1988.

Když se nedostal do britského sjezdařského týmu pro hry v roce 1984, rozhodl se, že se na olympiádu zkrátka „proskáče“, a stal se prvním britským reprezentantem ve skoku na lyžích a na vlastní náklady trénoval v Lake Placid.

Na vrcholných závodech končil poslední, přesto se mu povedlo kvalifikovat se do Calgary, kde nezaujal výkony, ale spíš svou houževnatostí a nesportovním vzhledem.

Nosil silné brýle a byl o desítky kilo těžší než jeho skokanští kolegové. V obou olympijských závodech skončil poslední, přesto se stal hvězdou a celebritou. Předloni o něm vznikl i film.

Vládní organizace UK Sport na komentář reagovala s tím, že díky investicím jsou zimní sporty dostupnější a že investiční model olympijského programu se kontroluje každé čtyři roky.

vman Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme