Olympiádu v Paříži bojkotovat nebudeme, shodli se představitelé českého sportu i vlády

Bojkot olympijských her v Paříži 2024, pokud by tam startovali ruští a běloruští sportovci, odmítá nejen Český olympijský výbor (ČOV), ale také Národní sportovní agentura (NSA) a ministerstvo zahraničí. Jejich vedoucí představitelé se na tom shodli na páteční schůzce v Černínském paláci.

Tento článek je více než rok starý.

Praha (Aktualizováno: 15:36 10. 2. 2023) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jan Lipavský

Jan Lipavský | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

O jejích závěrech novináře informoval ministr Jan Lipavský. Vedoucí představitelé českého sportu sportu i vláda hodlají udělat maximum pro to, aby přiměli Mezinárodní olympijský výbor vzdát úvahy o umožnění startu sportovců ze zemí, které už bezmála rok útočí na Ukrajinu.

Předseda ČOV Jiří Kejval, šéf NSA Ondřej Šebek a ministr zahraničí Lipavský s účastí Rusů a Bělorusů pod pěti kruhy nesouhlasí. Na rozdíl od jiných zemí ale Česko bojkotem olympijských her hrozit nebude.

Přestaňte hrozit bojkotem her v Paříži, vyzývá Ukrajinu šéf Mezinárodního olympijského výboru

Číst článek

„Určitě si nemyslím, že bychom měli jít cestou nějakých bojkotů. Na tom panuje shoda. Za studené války Moskva ukázala, jak to nedělat, jak k tomu nepřistupovat. Máme sportovce, kteří celou kariéru věnují tomu, aby mohli startovat na olympijských hrách. Naší rolí není někomu zakazovat účast na olympijských hrách. Naší rolí je zasadit se o to, aby olympijské hry reprezentovaly olympijské ideály,“ řekl Lipavský.

„Jsem rád, že názor Českého olympijského výboru souhlasí s postoji olympijských výborů severských států, které jsou proti návratu ruských a běloruských sportovců do mezinárodních soutěží. Naším hlavním cílem je zamezit tomu, aby olympijské hry posloužily ruské propagandě,“ řekl šéf české diplomacie Jan Lipavský.

Ministr upozornil, že nemůžeme ignorovat souvislost mezi brutální ruskou agresí a jejím dopadem na mezinárodní sport.

„Ruská agrese má za následek 231 mrtvých ukrajinských sportovců a trenérů. Současně víme, že 70 procent ruských sportovců jsou vojáci. Považuji za nepřijatelné, aby se takoví lidé za současné situace účastnili olympijských her, když jim fair play evidentně nic neříká,“ uvedl ministr.

Účastníci schůzky se domluvili, že tuto záležitost budou v následujících týdnech a měsících intenzivně koordinovat.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme