Zimní olympijské hry v Pchjongčchangu skončily, štafetu přebírá Peking

23. zimní olympijské hry v Pchjongčchangu skončily. Při závěrečném ceremoniálu je tradiční formulí uzavřel prezident Mezinárodního olympijského výboru (MOV) Thomas Bach. Symbolickou štafetu v podobě olympijské vlajky převzal čínský Peking, který bude zimní olympiádu hostit v roce 2022.

Tento článek je více než rok starý.

Pchjongčchang Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

„Ukázali jste, jak sport může spojovat lidi, jak sport buduje mosty. MOV bude v tomto olympijském dialogu pokračovat, i když zhasne olympijský plamen,“ řekl Bach v projevu během závěrečného ceremoniálu.

Olympijská vlajka byla stažena za tónů olympijské hymny, kterou zazpíval jedenáctiletý korejský chlapec. Prezident Bach pak předal vlajku s pěti kruhy do rukou Čchen Ťi-ninga, starosty Pekingu, čímž začal nový olympijský cyklus.

„Přivedli jsme rekordní počet výborů, proto můžu říct, že zimní olympijské hry v Pchjongčchangu jsou hry nových obzorů. Nabízíme každému, aby se k nám připojil ve víře v budoucnost. Drazí sportovci, vy jste nejlepšími vyslanci našeho optimismu," řekl Bach.

Bez ruské vlajky

Na ploše stadionu nebyla ruská vlajka. MOV zvažoval, že právě při zakončení her by byla Rusům, jejichž sportovci startovali pod olympijskou vlajkou, navrácena, ale trest pro ruský olympijský výbor zůstal v platnosti.

Trest pro Rusy dál platí, pod vlastní vlajkou opět nepůjdou

Číst článek

Naděje Rusů na ukončení suspendace ještě před koncem olympiády zhatily především pozitivní dopingové testy curlera Alexandra Krušelnického a bobistky Naděždy Sergejevové v průběhu her.

Na hrách v Pchjongčchangu se rozdělovalo 102 sad medailí. Sedm cenných kovů získala česká výprava. Její hvězdou byla šampionka v lyžařském super-G a paralelním obřím slalomu na snowboardu Ester Ledecká, která při zakončení nesla českou vlajku. Stříbrné medaile přidali rychlobruslařka Martina Sáblíková a biatlonista Michal Krčmář, bronz získaly rychlobruslařka Karolína Erbanová, biatlonistka Veronika Vítková a Eva Samková ve snowboardcrossu.

tat, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme