Olympijský deník: Knihovnu, koncerty, výstavy. I to nabízejí pořadatelé účastníkům olympiády

Zimní olympiáda trvá celkem 17 dnů a té letošní se účastní bezmála tři tisíce sportovců. Někteří olympionici, ale i diváci, čekají na svou disciplínu třeba až do posledních dnů. A tak si čas krátí různě. Jihokorejští pořadatelé se jim snaží dlouhé dny čekání zkrátit různými způsoby.

Tento článek je více než rok starý.

Pchjongčchang Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zimní olympiáda v jihokorejském Pchjongčchangu je skvělou příležitostí k reflexi palčivých otázek obestírajících dění na Korejském poloostrově.

Zimní olympiáda v jihokorejském Pchjongčchangu je skvělou příležitostí k reflexi palčivých otázek obestírajících dění na Korejském poloostrově. | Zdroj: AP/ČTK

Jednu z hlavních jídelen pro novináře umístili pořadatelé do podzemních garáží na sídlišti v Kank-Kungu. Koberce a veselé barvy udělaly z garáže příjemné místo, a jednoho rána se tu dokonce objevila knihovna. 

Olympijský deník: Fandím vám, protože u vás chceme stavět atomovou elektrárnu

Číst článek

„Nabízíme asi šest set knih. Funguje to tak, že knihu si půjčíte, na jak dlouho chcete, a my si jen načteme vaší akreditaci, takže víme, komu ji půjčujeme. Kromě hlavních světových jazyků si můžete vypůjčit i překlady, třeba do litevštiny, finštiny nebo češtiny,“ vysvětluje slečna I-He-Dzin, která se po dobu olympiády proměnila v knihovnici. 

Té češtině moc nevěřím, ale po pár krocích mezi regály vidím, že mluví pravdu. A k podzemní knihovně v garážích po pár dnech přibyla i výstava.

Olympijský deník: Hry v Koreji nejsou jen oslavou sportu, ale i lidské vynalézavosti

Číst článek

Korejci tvrdí, že to byli oni, kdo první vyrobili a použili kovové raznice. Pomocí nich tiskli buddhistické knihy a právě tuhle prastarou technologii předvádí hostům olympiády. 

„U vás v Evropě považujete za vynálezce knihtisku Johanna Guttenberga, ale v té době už jsme my, tady v Koreji, knihtisk používali. Jsme na to hrdí, a tak to připomínáme právě na téhle výstavě," říká dobrovolnice, slečna Šin. 

A v naší garáži to žije dál. Ráno tam třeba mladí Korejci předváděli hru jménem túhonori. „Princip spočívá v tom, že házíte bambusové štětce támhle do té nádoby. Kdo tam nahází všech pět štětců, namaluje potom tuší nějaký obrázek,“ vysvětluje pan Kim Gu. 

I díky němu jsou studené, podzemní garáže každé ráno cestou na snídani celkem příjemným místem. 

David Jakš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme