Olympijský deník: olympiáda pomalu končí, někteří Korejci se už nemůžou dočkat

Do konce olympiády v Jižní Koreji zbývají už jen hodiny. Pracovní čety začaly likvidovat některá mobilní sportoviště i tribuny a Pchjongčchang i Kangkung se zase stanou klidnými městy. Pokud vás zajímá, jak vlastně vypadá normální neolympijský život v téhle části Koreji, tady je ukázka.

Pchjongčchang Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Slavnostní zahájení zimních olympijských her v jihokorejském Pchjongčchangu

Slavnostní zahájení zimních olympijských her v jihokorejském Pchjongčchangu | Foto: Stefano Rellandini | Zdroj: Reuters

„Že je tady v Pchjongčchangu zimní olympiáda, jsem od svých vrstevníků a korejských kamarádů vůbec nezaregistrovala. Že by se o tom bavili, že by se sem chystali, že by z toho měli nějakou radost. Takže si myslím, že oni spíš mají rádi sport na lokální úrovni."

Olympijský deník: Ruská převaha na ledě i v hledišti

Číst článek

Slova mladé Češky Nikol Martincové, která v Jižní Koreji dlouhodobě žije a studuje, přesně odráží, jak Korejci vnímají olympijská města jako Kangnung. Jako odlehlá místa v odlehlé provincii, a pokud se sem vypraví třeba rodina z hlavního města, tak většinou v létě.

„Léto je tady horké a hlavně vlhké. Teploty jsou často vyšší než třicet stupňů, moře je ale studené, takže dovolená tady, to je kombinace výletů do přírody, nákupů a třeba návštěvy buddhistických chrámů," říká Radiožurnálu v místním infocentru slečna Kim Da-bin.

Pro nelyžujícího a nebruslícího Korejce tak bude největším přínosem olympiády vysokorychlostní trať do Soulu. Jmenuje se KTX a z dějiště olympiády na východním pobřeží dorazí do hlavního města na opačném konci země za hodinu a čtyřicet minut. Denně vyjíždí v obou směrech celkem jednapadesát souprav.

„Jsme pyšní, že jsme olympiádu takhle zvládli. Ale teď zase přijdou běžné dny a zprávy v televizi budou plné toho, co se na nás chystá v Severní Koreji," krčí rameny pan Park, který v Kangnungu žije už skoro padesát let.

A vzápětí dodává, že brzy se stane dědečkem a že už se teď těší, jak bude jednou vnukovi vyprávět, že zažil ve své zemi hned dvě olympiády.

David Jakš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme