Olympijský deník: Zpočátku slabina, teď chlouba. Dopravní systém funguje v Pchjongčchangu na jedničku

Korejci slibovali, že jejich olympiáda dokáže, jak dobře má země zvládnutý dopravní systém. V prvních dnech sice chyběly autobusy a účastníci se báli, že doprava bude ve skutečnosti tou největší slabinou, ale teď je všechno jinak. A pořadatelé slyší chválu ze všech stran.

Tento článek je více než rok starý.

Pchjongčchang Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zimní olympijské hry v Pchjongčchangu. (ilustrační foto)

Zimní olympijské hry v Pchjongčchangu. (ilustrační foto) | Foto: Jan Malý | Zdroj: ČOV

Ve dne, v noci stojí v širokých ulicích Kangnungu moderní, velké autobusy. Přes den najíždějí v desetiminutových intervalech na zastávky a rozvážejí novináře i olympioniky na jednotlivá sportoviště.

Olympijský deník: Knihovnu, koncerty, výstavy. I to nabízejí pořadatelé účastníkům olympiády

Číst článek

„Ze začátku se ty desetiminutové intervaly nedodržovaly a někdy prostě ten autobus nejel. Urgovali jsme to a teď už je všechno perfektní. Podívejte se na ten luxus," pochvaluje si kanadský novinář Bryan.

V dobře vytopeném autobusu nás sedí všehovšudy sedm a míříme k hokejové hale, kde se zatím tak daří českým hokejistům.

„Pracuji v sedmihodinových směnách a střídáme ranní a odpolední směny. A také linky se mění. Jeden den jezdím třeba k hokejové hale, další den k mezinárodnímu vysílacímu centru," vysvětluje Radiožurnálu korejský řidič autobusu Jong Bom.

Cestu mezi pobřežním Kangnungem a horským Pchjongčchangem zvládají autobusy po dálnici za 40 minut. Tedy pokud neskončí víc soutěží najednou a nevytvoří se vyhlášené, jihokorejské dopravní zácpy.

„I sportovci už v nich občas zůstanou stát. Ale to prostě k tak velkému turnaji patří. Korejci to zvládají perfektně. To se s Riem nedá vůbec srovnat," říká Matheew, americký časoměřič, který si s dopravou užil své před dvěma lety v Brazílii.

A tak jedinou nástrahou je to, že občas se člověk v autobusu zapovídá, svojí zastávku přejede a protože linky vedou jako okružní, skončí zase tam, kde nastupoval. Ale korejští řidiči vás většinou ani z autobusu nevyženou, jednak je venku mráz a hlavně - za deset minut přeci vyjíždějí znovu.

David Jakš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme