Pár Björndalen-Domračevová kraluje. Spolu i každý zvlášť jsou nejúspěšnějšími biatlonisty olympijské historie

Je to jeden z velkých příběhů olympijských her a nejenom těch současných. On je nejúspěšnějším biatlonistou olympijské historie a ona teď nejúspěšnější biatlonistkou. Běloruska Darja Domračevová získala čtvrté olympijské zlato a pomohl jí k němu i manžel, legendární Nor Ole Einar Björndalen.

Tento článek je více než rok starý.

Pchjongčchang Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Darja Domračevová

Darja Domračevová | Zdroj: Reuters

„Je to úžasný pocit, být se štafetou na prvním místě, samozřejmě by to bylo ještě hezčí, kdyby mi v cílové rovince ta vlajka z násady neupadla, ale to mě z celého dne trápí nejmíň,“ smála se Darja Domračevová po závodě.

Švédové ovládli biatlonovou štafetu, z českého vedení v polovině zbylo sedmé místo

Číst článek

Vždyť největšími favoritkami byly Němky, pak třeba Francouzky, Italky nebo Norky, ale s Běloruskami málokdo počítal. Ve Světovém poháru nebyly na stupních vítězů už tři roky a poslední vítězství slavily v prosinci 2003.

Pro Darju Domračevovou to bylo čtvrté olympijské zlato kariéry, čímž překonala Němku Wilhelmovou a Slovenku Kuzminovou.

„Znamená to, že jsem se rozhodla správně, když jsem začala s biatlonem. Musela jsem překonat spoustu překážek, ale dny jako tenhle ukazují, že je důležité věřit sobě i svému týmu, že stojí za to postavit se všem problémům - pak máte všechny dveře otevřené,“ hodnotí Běloruska.

Manžel legenda

Dveře startovat v Pchjongčchangu si svými nevýraznými výkony v této sezóně zavřel čtyřiačtyřicetiletý manžel Domračevové, osminásobný olympijský vítěz Ole Einar Bjorndalen. Do Koreje ale stejně odletěl, aby své ženě pomáhal a podporoval ji. Snažil se ji zklidnit, testoval jí lyže a teď jí taky fandil u trati.

„Hlavně v posledním kole jsem vnímala jeho hlas. Povzbuzoval mě a říkal mi, jaký mám náskok na druhé místo. Musím říct, že mi to tady nosilo štěstí. Při prvních závodech totiž seděl u počítače a hlásil mezičasy. Když šel poprvé k trati, měla jsem stříbro ze závodu s hromadným startem, a tak jsme s celým týmem rozhodli, že tentokrát musí taky k trati,“ uzavřela Domračevová.

A tak ani ze sedmých olympijských her kariéry neodjede Bjoerndalen s prázdnou, i když na nich startovat nemohl. Celkem teď mají s Darjou Domračevovou doma 19 olympijských medailí a jednu ještě větší cennost: dceru Xénii.

Jan Suchan Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme