Rusům a Bělorusům se otevírá cesta na olympiádu, dostali pozvánku k účasti na Asijských hrách

I přes hlasité námitky ukrajinské strany se v posledních dnech pravděpodobnost ruské a běloruské účasti na olympijských hrách v roce 2024 zvýšila. Mezinárodní olympijský výbor se přiklonil k tomu, aby sportovci z obou zemí vystupovali v Paříži pod neutrálním statusem. Obě země byly ve čtvrtek navíc přizvány k účasti na Asijských hrách.

Tento článek je více než rok starý.

Lausanne (Švýcarsko) (Aktualizováno: 19:47 26. 1. 2023) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rusové omilostnění sportovní arbitráží v Pchjongčchangu startovat nebudou

Mezinárodní olympijský výbor se ruské účasti na olympijských hrách nebrání | Foto: Issei Kato | Zdroj: Reuters

Středeční prohlášení Mezinárodního olympijského výboru, ve kterém bylo naznačeno, že výbor upřednostňuje olympijské hry s ruskou a běloruskou účastí, se nesetkalo s pozitivními reakcemi ukrajinské strany. Sám prezident Volodymyr Zelenskyj výbor i francouzského prezidenta Emmanuela Macrona dříve žádal o úplné vyloučení obou zemí z následujících her.

„MOV přehlíží ruské válečné zločiny a tvrdí, že ‚žádnému sportovci by nemělo být bráněno v soutěži jen kvůli jeho pasu‘, zatímco ukrajinské sportovce Rusko kvůli jejich pasům nadále zabíjí. Vyzývám všechny sportovní činitele, aby vyjádřili svůj postoj," napsal ve čtvrtek na twitteru ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

„Taková situace je pro náš stát nepřijatelná,“ napsal ukrajinský ministr sportu Vadym Gutcajt na twitteru. „Dokud bude válka na Ukrajině pokračovat, ruští a běloruští sportovci by se neměli účastnit mezinárodních soutěží. Pokud nebudeme vyslyšeni, nevylučuji možnost, že budeme bojkotovat účast na olympiádě,“ dodal.

Z Ruska zaznívá chvála, někteří ale nesouhlasí s vyjádřením Mezinárodního olympijského výboru o zákazu soutěžení těm, kteří „aktivně podporují válku na Ukrajině“. Prezident Ruského olympijského výboru Stanislav Pozdňakov ve středu uvedl, že je proti „jakýmkoli omezením, dodatečným požadavkům nebo sankcím“.

„Myslím, že už teď je to úspěch. Olympijská společnost chápe, že olympijské hry nelze uspořádat bez Ruska,“ uvedl Igor Levitin, poradce prezidenta Vladimíra Putina v komentáři, o němž informovala státní tisková agentura Tass.

O vstupenky na olympiádu v Paříži se bude losovat. Zájemci se musí registrovat na oficiálních stránkách

Číst článek

Mezinárodní olympijský výbor, který se ve svém prohlášení odvolává na situaci v bývalé Jugoslávii v roce 1992, uvedl, že by Rusové a Bělorusové soutěžili jako „neutrální sportovci“.

Šlo by o podobnou situaci jako v letech 2018, 2021 a 2022, kdy Rusko soutěžilo kvůli dopingovému skandálu jako „Olympijští sportovci z Ruska“ a „Sportovci Ruského olympijského výboru“ a vystupovalo bez národní hymny a vlajky.

Asijská pozvánka

Vzhledem k tomu, že v naprosté většině evropských soutěžích mají Rusové a Bělorusové zakázáno soutěžit, obě země přizvala Asijská olympijská rada (OCA) k účasti na Asijských hrách, jak informuje agentura AP.

Asijské hry se pořádají pod patronátem Mezinárodního olympijského výboru a pro některé sporty jako lukostřelba nebo box hrají klíčovou roli pro kvalifikaci na olympiádu. Letošní hry se budou konat v září v čínském Chang-čou.

Olympijské hry ve vysílání zůstanou. Český rozhlas získal práva do roku 2032

Číst článek

„Asijská olympijská rada OCA nabídla způsobilým ruským a běloruským sportovcům možnost zúčastnit se soutěží v Asii, včetně Asijských her. Věříme ve sjednocující sílu sportu a v to, že všichni sportovci, bez ohledu na jejich národnost nebo pas, který vlastní, by měli mít možnost soutěžit ve sportovních soutěžích," uvedla rada v prohlášení.

OCA dodala, že bude čekat, dokud Mezinárodní olympijský výbor a řídící sportovní orgány nedokončí podmínky pro účast Ruska a Běloruska v jednotlivých soutěžích.

Letní olympijské hry v Paříži začínají 26. července 2024 a potrvají do 11. srpna.

bac Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme