První česká medaile z Tokia. Kanoista Rohan si dojel na olympijském kanálu pro stříbro

Kanoista Lukáš Rohan vybojoval ve finále olympijského závodu ve vodním slalomu v Tokiu stříbrnou medaili a na konto české výpravy připsal první cenný kov. Vítězem se stal Slovinec Benjamin Savšek, bronz bere Němec Sideris Tasiadis.

Tento článek je více než rok starý.

Tokio (Aktualizováno: 11:33 26. 7. 2021) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rohan postoupil do finále čtvrtým časem ze semifinále. V závěrečném vystoupení sice nezopakoval čistou jízdu, hned na čtvrté brance si připsal dvousekundovou penalizaci, ale poté již byl bezchybný a slaví největší úspěch v kariéře. Vítěz červnového Světového poháru v Praze zaostal za Savšekem o 3,71 sekundy.

„Je to naprosto neskutečné, s finálovou jízdou jsem strašně spokojený. Životní jízda. Mrzí mě malý šťouch na čtvrté brance, ale nakoplo mě to, rval jsem to ze všech sil,“ řekl Rohan v cíli Radiožurnálu.

Rodák z Mělníka se bezprostředně po projetí cíle zařadil na druhé místo a musel čekat, zda se na medailových pozicích udrží. Nejlepší trojice ze semifinále ale na své předešlé výkony nenavázala.

„Vůbec nevím, co jsem dělal po dojetí do cíle. Věděl jsem, že jsem druhej a byl jsem spokojený s tou jízdou, že jsem se nepodělal po tom, co jsem tam šťouchnul tu bránu a jel jsem dál. Jsem naprosto nadšenej,“ dodal nadšeně první český medailista na olympijských hrách v Tokiu.

Španěl Ander Elosegi skončil s jedním dotekem osmý, Australan Daniel Watkins dokonce devátý a nedařilo se ani nejrychlejšímu z kvalifikace Martinu Thomasovi z Francie, který nakonec obsadil páté místo.

Rohan ziskem stříbrné medaile navázal na svého otce a trenéra Jiřího, který byl druhý na olympijských hrách v Barceloně 1992 a Atlantě 1996 na deblkanoi společně s Miroslavem Šimkem.

„Často to neříkám, ale závod se mu opravdu povedl. I semifinálová jízda byla dobrá, ale finále bylo nejlepší. Říkali jsme si, že semifinále pojedeme trochu s rezervou, ale ve finále už do toho dal Lukáš maximum a je z toho medaile,“ řekl Radiožurnálu bezprostředně po závodě Jiří Rohan.

Vodní slalom:

Muži :
C1: 1. Savšek (Slovin.) 98,25 (0 trest sekund), 2. Rohan (ČR) -3,71 (2), 3. Tasiadis (Něm.) -5,45 (0), 4. Burgess (Brit.) -5,61 (0), 5. Thomas (Fr.) -6,73 (0), 6. Beňuš (SR) -7,35 (2), 7. Lokken (USA) -7,83 (2), 8. Elosegi (Šp.) -8,34 (2), 9. Watkins (Austr.) -9,93 (2).

kaj, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme