Bývalý mistr světa Cavendish po sedmnácti letech mezi cyklistickými profesionály ukončí kariéru

Bývalý mistr světa Mark Cavendish ukončí po sezoně cyklistickou kariéru. Britský jezdec to oznámil na tiskové konferenci den po 38. narozeninách během pondělního volna na Giru d'Italia.

Coccaglio (Aktualizováno: 15:02 22. 5. 2023) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Cyklista Mark Cavendish po sezone ukončí kariéru

Cyklista Mark Cavendish po sezone ukončí kariéru | Foto: Reuters, Sarah Meyssonnier | Zdroj: Reuters

„Každý kilometr tohohle závodu jsem si zatím užíval, proto mám dojem, že je ideální doba na to říct, že tohle je moje poslední Giro a tahle sezona je moje poslední,“ uvedl Cavendish.

Mezi profesionály závodí sedmnáct let a dosud vybojoval 161 vítězství. Víc jich získali jen Belgičané Eddy Merckx (275) a Rik van Looy (162), kterého má hvězdný spurtér ještě šanci překonat. Už téměř rok však další výhru do své sbírky nepřidal.

Nejvíce se Cavendishovi dařilo na Tour de France, kde vyhrál rekordních 34 etap. Stejný počet etapových vítězství ze slavného závodu má legendární Merckx. Jeho bilanci vyrovnal předloni, kdy ho Tour zastihla ve skvělé formu, kterou přetavil ve čtyři triumfy. Letos má šanci Merckxe na Tour překonat.

„Cyklistikou žiju už přes 25 let. Prožil jsem naprostý sen. Miluji ten sport víc, než si dokážete představit, a myslím, že u něj zůstanu někde blízko,“ řekl mistr světa ze silničního závodu s hromadným startem z roku 2011 a majitel stříbra z roku 2016.

Tři tituly vybojoval Cavendish i na dráze v letech 2005, 2008 a 2016 v bodovacím závodě dvojic. Na olympijských hrách v Riu de Janeiro získal stříbro v omniu.

Kromě Tour slavil etapová vítězství i na dalších Grand Tours. Na Giru si dospurtoval pro 16 individuálních výher a třikrát triumfoval na Vueltě.

Sportovní ředitel britského cyklistického svazu Stephen Park uvedl, že Cavendish je nejlepším spurtérem, jakého kdy cyklistika měla. „Fanoušci po celém světě si ho budou pamatovat díky jeho 53 vítězstvím v etapách na Grand Tours a jsem si jistý, že mu všichni budeme fandit, když se bude snažit v posledních měsících kariéry přidat další,“ řekl Park agentuře Reuters.

Kromě různých zranění z kola narušilo Cavendishovu kariéru onemocnění virem Epstein-Barrové, kvůli kterému měl v roce 2018 dlouhou pauzu. Ve stejné době se potýkal s depresemi, které ho trápily dva roky, a tři roky až do jara 2021 marně čekal na vítězství.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme