Dramatické přestupy ve vedení týmů formule 1. Proč čtyři stáje vyměnily během 24 hodin své ředitele

Sezona formule 1 už před takřka měsícem skončila, ale to neznamená, že by týmy jen čekaly na příští ročník, který začne v březnu. Na začátku týdne během 24 hned hned čtveřice z deseti stájí změnila svého týmového ředitele, což je takřka nevídané. Co ale vedlo Ferrari, Sauber, McLaren a Williams k tomu, aby změnily své vedení?

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Frédéric Vasseur ještě jako ředitel Alfy Romeo s Mattiou Binottem

Frédéric Vasseur ještě jako ředitel Alfy Romeo s Mattiou Binottem | Zdroj: Profimedia

Prvopočátek všech změn ale sahá až na konec listopadu, kdy Ferrari oznámilo, že Mattia Binotto rezignoval na svou funkci týmového ředitele. Italský tým přitom uvedl, že náhradu Binotta představí až v lednu.

Ferrari má ve formuli 1 nového šéfa stáje. Binotta nahradí po nevydařené sezoně Vassseur z Alfy Romeo

Číst článek

Binotto necítil po sezoně, kdy jeho tým obsadil druhé místo v poháru konstruktérů a zásluhou Charlese Leclerca i v šampionátu jezdců, důvěru z vedení automobilky.

„Odcházím ze společnosti, kterou mám rád a jejíž součástí jsem byl 28 let s klidem, který pramení z přesvědčení, že jsem vynaložil veškeré úsilí, abych dosáhl stanovených cílů. Opouštím sjednocený a rostoucí tým," komentoval svůj odchod.

Výkonný ředitel automobilky Benedetto Vigna ihned po konci sezony prohlásil, že není s druhým místem v obou šampionátech spokojený. Binottovi však v tiskové zprávě poděkoval. 

Schumacher skončí po sezoně v Haasu. nahradí ho Hülkenberg, který se vrací po třech letech

Číst článek

„Rád bych Mattiovi poděkoval za jeho velký přínos během 28 let u Ferrari a zejména za to, že v uplynulém roce udělal z Ferrari opět konkurenceschopný tým.“

Jako náhradu za Binotta mělo Ferrari oslovit například i Cristiana Hornera z konkurenčního Red Bullu nebo Andrease Seidla, který vedl McLaren. Nejdéle se však mluvilo o Frédéricu Vasseurovi z Alfy Romeo, který byl nakonec opravdu v úterý oznámen jako nový ředitel týmu z Maranella.

Ferrari si tak po 15 letech vybralo na pozici týmového ředitele někoho mimo své řady. Po stejné době navíc nebude Scuderii šéfovat Ital. Vasseur je Francouz.

Řetězová reakce

Vasseurovým odchodem do Ferrari se uvolnila jeho vedoucí pozice v týmu Sauber, který bude ještě do příštího roku sponzorovat Alfa Romeo. Následně bude dva roky jezdit pod svým jménem, než tým odkoupí v roce 2026 Audi.

Náhradu za Vasseura ještě Sauber neoznámil, ale i tak přivítal ve vedení nové jméno. Výkonným ředitelem se totiž stal Andreas Seidl, který byl do letošní sezony v McLarenu. Jeho přestup byl pro většinu fanoušků nečekaný. Seidl byl s McLarenem spojený dlouhodobě a byl považován za jednoho z hlavních strůjců zlepšení tradiční anglické stáje v posledních sezonách.

Pod Seidlovým vedením si dojel McLaren v loňské sezoně na Velké ceně Itáliie pro první výhru po devíti letech. V Sauberu to teď bude on, kdo vybere nového ředitele týmu. Navíc musí tým připravit na akvizici od ambiciózního Audi.

Po odchodu Seidla tak musel generální ředitel závodní divize McLarenu Zak Brown rychle a nečekaně shánět náhradu. 

Jeho volba padla na Andreu Stellu, který působil v McLarenu jako výkonnostní a poté závodní ředitel. Stella má navíc i dlouholeté zkušenosti z Ferrari, kam nastoupil v roce 2000 a spolupracoval s Michaelem Schumacherem, Kimim Räikkönenem a Fernandem Alonsem. Finovi a Španělovi dělal závodního inženýra.

Nezávisle na změnách v ostatních týmech oznámil tým Williams, že se loučí se svým ředitelem Jostem Capitem. Německý manažer působil ve Williamsu dvě sezony od loňského roku.

Náhradu zatím Williams neoznámil, ale u Capita se spekuluje, že by to mohl být právě on, na koho by si mohl Vybrat Andreas Seidl pro vedení Sauberu.

Uplynulá sezona byla už velmi bohatá na změny v jezdeckých sestavách. Jen čtyři týmy vstoupí do té další se stejnými dvěma piloty. Celkem došlo k šesti přestupům. 

Lukáš Liška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme