Japonci chystají mistrovství světa v koulování. Chtěli by ho vidět i na olympiádě

Pravidla jsou jednoduchá - když vás trefí sněhová koule, jste vyřazen. Japonsko, země proslulá zvláštnostmi, chystá mistrovství světa v možná nejrozšířenějším zimním „sportu" vůbec. V koulování. Ambice nemají rozhodně malé, za pár let by ho rádi měli přímo v olympijském programu.

Tento článek je více než rok starý.

Hakuba (Japonsko) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na šampionát do Hakuby sice mají v příštím týdnu podle britského listu Daily Mirror s určitostí přijet jen týmy z Číny a Hongkongu, ale pravidelně se turnaje v koulování pořádají například ve Skandinávii, Rusku, Austrálii nebo Severní Americe.

Volejbal na letní i zimní olympiádě? Takové jsou vize propagátorů sportu zvaného snowvolejbal

Číst článek

Organizátoři uvedli, že více než dva zahraniční týmy nečekají, ale nevědí, jestli se nakonec ještě někdo další nerozmyslí.

Krátce po skončení olympiády v Pchjongčchangu oznámila Japonská koulovací federace (Japan Yukigassen Federation, JYF), tedy organizace s minulostí trvající již čtvrtstoletí, že bude usilovat o zařazení koulování do olympijského programu. Jen pro zajímavost - koulování je v Japonsku uznáváno jako sport od roku 1993.

Jak to celé vypadá? Dva sedmičlenné týmy hrají na hřišti o rozměrech 36 krát 10 metrů, přičemž se snaží ukořistit soupeřovu vlajku, případně trefit sněhovou koulí protivníky. Ti se mohou krýt za umělými překážkami.

Mezinárodní olympijský výbor se ke snahám fanoušků koulování prozatím nevyjádřil. V posledních letech však na hry zařazuje nová odvětví zejména s ohledem na mládež, v Tokiu se tak na letních hrách v roce 2020 poprvé objeví například skateboarding, surfing, sportovní lezení, karate nebo basketbal tři na tři.

jgr Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme