Nepálský šerpa Rita už pošestadvacáté zdolal nejvyšší horu světa, překonal vlastní rekord

Nepálský Šerpa Kami Rita překonal svůj vlastní rekord v počtu výstupů na Mount Everest, když na vrcholu nejvyššího hory světa stanul už pošestadvacáté. S odvoláním na nedělní prohlášení činitele nepálské vlády o tom informovala agentura Reuters.

Tento článek je více než rok starý.

Káthándú Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kami Rira.

Kami Rira. | Foto: Navesh Chitrakar | Zdroj: Reuters

Dvaapadesátiletý Kami Rita vystoupal na horu měřící 8848 metrů v sobotu tradiční jihovýchodní cestou se skupinou dalších deseti horských průvodců. Po cestě upevnili lana, která budou v této lezecké sezoně při cestě na vrchol sloužit ostatním horolezcům.

‚Téměř nulová naděje.‘ Francouzské alpinisty ztracené v Nepálu se podle záchranářů nalézt asi nepodaří

Číst článek

Vrcholu skupina dosáhla v sobotu okolo 19.00 místního času (sobota 15.15 SELČ). Jejich výstup se obešel bez problémů a horolezci následně bezpečně sestoupili do nižších táborů, napsala agentura AP s odkazem na organizátora expedic na Everest.

Kami Rita pokořil nejvyšší horu světa poprvé v roce 1994 a od té doby na Everest šplhá téměř každý rok. Mezi známé horské vůdce patřil i jeho otec, který byl mezi prvními průvodci cizinců na vrchol Everestu. Kromě nejvyšší hory světa Kami Rita zdolal i další známé osmitisícovky, například K2, Čo Oju, Manaslu nebo Lhoce.

O překonání rekordu se Šerpa pokusil už loni v květnu. Přimělo ho k tomu špatné počasí a zlý sen, v němž ho bohyně hory varovala, aby výstup nepodnikal.

Everest byl od prvního výstupu v roce 1953 pokořen z tibetské i nepálské strany už 10657krát. Mnoho lidí podobně jako držitel nového rekordu Kami Rita na horu vystoupali několikrát. Při pokusu horu zdolat zahynulo 311 lidí, píše Reuters.

Pro letošní sezonu pro vstup na Mount Everest vydaly nepálské úřady 316 povolení.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme