Mladý plavec Gracík vystrkuje motýlkové růžky a sní o olympiádě. Žádný Čech neplaval padesátku rychleji

Sportovkyní roku 2022 se stala snowboardistka a lyžařka Ester Ledecká, mezi juniory kraloval plavecký sprinter Daniel Gracík. Ten svou věkovou kategorii už začal výrazně přerůstat. O svém úspěšném roce promluvil osmnáctiletý plavec v rozhovoru pro Radiožurnál.

Tento článek je více než rok starý.

Pardubice Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Plavec Daniel Gracík

Plavec Daniel Gracík | Foto: Zdeněk Novák | Zdroj: Český rozhlas

Triumfem v prestižní anketě mezi plavci navázal na juniorskou výhru Barbory Seemanové z roku 2018.

Přehrát

00:00 / 00:00

Daniela Gracíka možná uvidíme příští rok na olympijských hrách. Ještě předtím chce splnit limit na mistrovství světa dospělých v Japonsku

„Určitě je to něco. Největší poctou ale pro mě bylo vidět všechny ty naše nejlepší sportovce, být s nimi, pobavit se. Rád bych se s nimi za rok anebo v dalších letech viděl znovu. Ale přechod z juniorů do seniorů není jednoduchý,“ řekl Gracík v regionálním vysílání Radiožurnálu.

Na prahu dospělosti mezi seniory

V loňském roce zažil nadějný plavec premiéru na velké seniorské akci. Šlo o mistrovství světa v krátkém bazénu v Melbourne. Absolvoval tam dva individuální starty a s polohovou štafetou mužů bral osmé místo.

„Jel jsem tam spíš za odměnu. Byl jsem rád, že jsem splnil limit a měl jsem možnost jet. Bylo to spíš takové nabírání zkušeností. Ale že jsme se štafetou hned byli ve finále, to je super,“ těšilo Gracíka.

Držitel čtyř medailí na juniorských šampionátech Evropy a světa si mezi dospělými všímal větší konkurence. V českém týmu se ale prý všichni vzájemně podporují a mají dobré vztahy.

Gracík během roku 2022 také stačil přepsat historické tabulky a momentálně drží seniorský rekord na 50 metrů motýlek v padesátkovém bazénu.

„Každý by měl mít motivaci, aby překonal své časy. A když se to podaří, přibyde nějaká medaile anebo rekord, je to spíš takový bonus. Zdravé sebevědomí je určitě důležité. Myslím si, že ho mám a doufám, že to tak vidí i ostatní.“

Sny o pěti kruzích

Osmnáctiletý plavec se připravuje v Pardubicích v klubu SCPAP pod vedením trenéra Martina Kratochvíla. K výkonnostnímu růstu mu může pomoct i velmi silná pardubická generace. Ve stejném klubu trénuje i někdejší juniorský vicemistr světa a český rekordman ve znakařských tratích Jan Čejka.

Nový trenér, zranění a národní rekord. Plavkyně Seemanová si po náročné sezoně užívá volna

Číst článek

„Na tréninku se vzájemně můžeme potahat, podpořit. Určitě to hraje nějakou roli. Jsem sprinter, takže trénuju trochu míň než ostatní. Měl bych mít víc posilovny, tréninky kratší a intenzivnější,“ říká.

Gracíka možná uvidíme příští rok na olympijských hrách. Na plnění limitů mu ještě zbývá čas.

„Teď bych spíš chtěl splnit limit na mistrovství světa dospělých v Japonsku. Kdybych se dostal na olympiádu, mohlo by být cílem semifinále. Pořád jsem ještě mladý a myslím si, že mám všechno před sebou. Moje nejlepší výkonnost by teprve mohla přijít.“

Zatím se o slovo hlásí třeba i škola. „Zítra se tam jdu asi po měsíci a půl podívat. Hodně mě podporují. Dost věcí musím doplnit, často tam nejsem, ale vycházejí mi vstříc. Je to sportovní gymnázium,“ podotýká.

Jakub Malý, bac Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme