Pořadatelé Australian Open nechali vyvést z areálu fanoušky s vlajkou Putina. Fotil se s ní i otec Djokoviće

Organizátoři Australian Open nechali vyvést z areálu čtyři fanoušky, kteří si do Melbourne Parku přinesli zakázané ruské vlajky a vyhrožovali ochrance. Uvedli to pořadatelé a policie. S muži s ruskými vlajkami a skandujícími proruská hesla se v areálu fotil otec srbského tenisty Novaka Djokoviće Srdjan.

Tento článek je více než rok starý.

Video Melbourne Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jeden z fanoušků ruského tenisty Andreje Rubjlova fandil v tričku s kontroverzním písmenem „Z“.

Jeden z fanoušků ruského tenisty Andreje Rubjlova fandil v tričku s kontroverzním písmenem „Z“. | Zdroj: Profimedia

Policie zasahovala po středečním čtvrtfinálovém utkání, v němž devítinásobný vítěz turnaje Djoković hladce vyřadil ruského tenistu Andreje Rubljova. Z videí na sociálních sítích je patrné, že minimálně na jedné vlajce byl i portrét ruského prezidenta Vladimira Putina.

Jeden z mužů měl také na oblečení písmeno „Z“, které používala ruská armáda k identifikaci svých vozidel při invazi na Ukrajinu. Na jednom z videí je vidět i Srdjan Djoković, jenž s muži pózuje na fotografii. 

„Připomněli jsme hráčům a jejich týmům postoj turnaje k vlajkám a symbolům, aby se zabránilo situacím, jež mohou mít rušivý vliv,“ uvedla v prohlášení pořádající organizace Tennis Australia. Srbsko je tradičně jedním z nejbližších spojenců Ruska v Evropě. Ruskou invazi na Ukrajinu ale srbský prezident Aleksandar Vučić nepodpořil.

Organizátoři zakázali ruské a běloruské vlajky v areálu hned druhý den turnaje po stížnosti ukrajinského velvyslance Vasyla Myrošnyčenka. Tenisté obou spojeneckých zemí hrají na úvodním Grand Slamu sezony jako neutrální, nemají u svých jmen vlajky v televizní grafice ani zkratky zemí v pavouku či dalších oficiálních materiálech.

Ukrajinský ambasador pro Austrálii a Nový Zéland komentoval i středeční incident.

„Je to kompletní balíček: vedle srbských vlajek tu máme ruskou vlajku, Putina, symbol Z a vlajku takzvané Doněcké lidové republiky,“ napsal Myrošnyčenko na twitteru.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme