Sabalenková vyhrála Australian Open. Premiérový triumf na grandslamu získala po třísetové bitvě

Běloruská tenistka Aryna Sabalenková vyhrála tenisové Australian Open. Po obratu ve finále porazila wimbledonskou šampionku Jelenu Rybakinovou 4:6, 6:3 a 6:4. Získala první grandslamový titul a posune se na druhé místo světového žebříčku.

Tento článek je více než rok starý.

Melbourne Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Aryna Sabalenková s trofejí pro vítězku Australian Open

Aryna Sabalenková s trofejí pro vítězku Australian Open | Foto: Loren Elliott | Zdroj: Reuters

První set patřil ruské rodačce v barvách Kazachstánu Rybakinové, která byla lepší na servisu i ve výměnách. 

V prvním setu jsem byla docela nervózní. Ona hrála skvělý tenis a já jsem nebyla na svém maximu," řekla v rozhovoru krátce po zápase Sabalenková.

Od druhé sady se ale Sabalenková zlepšila na returnu a byla aktivnější od základní čáry.

„Trochu jsem upravila styl hry, tlačila jsem se jí více do forhendu, snažila jsem se ji rozběhávat. Víc jsem tlačila na servisu," přiblížila.

Díky tomu se zlepšila na returnu, čím dál častěji se dostávala do výměn a od základní čáry byla agresivnější. Ve druhé sadě byla jednoznačně lepší, a i když proměnila jen jeden ze sedmi brejkbolů, získala ji 6:3.

Už ani jednou neprohrála podání a naopak v každé sadě jednou získala servis soupeřky. Rozhodující okamžik přišel v sedmém gamu rozhodující sady, kdy Sabalenková konečně proměnila brejkbol a dostala se do vedení.

V dlouhé desáté hře pak proměnila čtvrtý mečbol. Celkem nasbírala 51 vítězných úderů, její soupeřka jich měla o dvacet méně. Sice udělala sedm dvojchyb, ale pomohla si sedmnácti esy.

Čtyřiadvacetiletá Běloruska vyhrála i jedenáctý zápas v této sezoně a po deseti letech v Melbourne navázala na titul krajanky Victorie Azarenkové. Na trůnu nahradila Australanku Ashleigh Bartyovou, která loni ukončila kariéru.

Dlouholetá členka tenisové světové špičky se dočkala trofeje, která jí unikala. Před letošním Australian Open byla na grandslamech třikrát v semifinále, ale ani jednou neuspěla. Na trůnu nahradila Australanku Ashleigh Bartyovou, která loni ukončila kariéru. Mísila se v ní spousta emocí. 

Budu potřebovat ještě pár dnů, abych si to uvědomila. Jsem neskutečně šťastná a pyšná. Hlavou se mi honí spousta věcí. Ještě pořád nejsem myšlenkami na této planetě," svěřila se novopečená šampionka.

Finále mužské dvouhry mezi Řekem Tsitsipasem a Srbem Djokovičem je na programu v neděli od 9:30 SEČ.

Australian Open: Dvouhra žen - finále:

Rybakinová (22-Kaz.) - Sabalenková (5-Běl.) 6:4, 3:6, 4:6

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme