Světová jednička v Melbourne končí. Šwiateková vypadla s wimbledonskou vítězkou Rybakinovou

Světová tenisová jednička Polka Iga Šwiateková dohrála na grandslamovém Australian Open už v osmifinále. Jednadvacetiletá rodačka z Varšavy, která patřila k hlavním favoritkám na celkové vítězství, prohrála s loňskou wimbledonskou vítězkou Jelenou Rybakinovou z Kazachstánu dvakrát 4:6. Rybakinová vyzve v boji o semifinále Lotyšku Jelenu Ostapenkovou, jež porazila sedmou nasazenou Američanku Cori Gauffovou 7:5, 6:3.

Tento článek je více než rok starý.

Melbourne Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jelena Rybakinová

Jelena Rybakinová | Foto: Sandra Sanders | Zdroj: Reuters

Vítězka loňského Roland Garros a US Open Šwiateková přišla o šanci získat čtvrtý grandslamový titul v kariéře a první na Australian Open. Na úvodním turnaji „velké čtyřky“ v sezoně neobhájila loňské semifinále. Třiadvacetiletá Rybakinová se dostala mezi nejlepších osm hráček na grandslamu potřetí, v Melbourne bude ve čtvrtfinále debutovat.

„Cítila jsem, že dnes nemám z čeho brát, abych ještě více bojovala. Udělala jsem krok zpět v tom, jak přistupuji k turnajům. Zkusím se teď více uklidnit,“ řekla na tiskové konferenci Šwiateková. "Cítila jsem na sobě tlak, že nechci prohrát, namísto toho, že chci vyhrát. Na to bych se měla v příštích týdnech soustředit," doplnila světová jednička.

Šwiateková nezahájila utkání dobře a hned v úvodní hře přišla o servis. Později sice dokázala dobře podávající soupeřce brejk oplatit, v sedmé hře ale znovu o servis přišla a set ztratila.

Ve druhé sadě se Polka dostala do vedení 3:0, Rybakinová se však zlepšila a díky dvěma brejkům vývoj otočila. Po hodině a půl zakončila duel čistou hrou.

„Byl to opravdu těžký zápas. Igu respektuji za její hru a za počet grandslamových titulů,“ uvedla na kurtu Rybakinová, která si pomohla šesti esy. „Je to mladá tenistka a hraje velmi dobře. Myslím, že jsem ale dnes dobře podávala. Rozdíl byl v tom, že se mi více dařilo v důležitých chvílích,“ dodala rodačka z Moskvy reprezentující Kazachstán.

Neuspěla ani světová sedmička Gauffová. Osmnáctiletá Američanka dosud kráčela turnajem bez ztráty setu, proti Ostapenkové však získala jen jeden brejk a skončila stejně jako před třemi lety v osmifinále.

Šampionka Roland Garros z roku 2017 Ostapenková si zahraje čtvrtfinále v Melbourne poprvé.

Tenisový grandslamový turnaj Australian Open v Melbourne (tvrdý povrch, dotace 76,5 milionu australských dolarů):

Muži:

Dvouhra - osmifinále:

Chačanov (18-Rus.) - Nišioka (31-Jap.) 6:0, 6:0, 7:6 (7:4).

 

Ženy:

Dvouhra - osmifinále:

Rybakinová (22-Kaz.) - Šwiateková (1-Pol.) 6:4, 6:4, Ostapenková (17-Lot.) - Gauffová (7-USA) 7:5, 6:3.

 

Junioři:

Dvouhra - 1. kolo:

Mrva (ČR) - Oliveira (Braz.) 3:6, 6:1, 6:1, Filip (ČR) - U-hjok Čchang (Korea) 6:0, 6:2.

 

Juniorky:

Dvouhra - 1. kolo:

Zhiyenbayevaová (Něm.) - Šmejkalová (ČR) 7:5, 6:4.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme