Lehečka vyřadil Augera-Aliassima a je ve čtvrtfinále Australian Open. Krejčíková vypadla v osmifinále

Tenista Jiří Lehečka porazil v osmifinále Australian Open světovou sedmičku Kanaďana Félixe Augera-Aliassima 4:6, 6:3, 7:6, 7:6 a postoupil poprvé mezi osm nejlepších hráčů grandslamového turnaje. Neuspěla naopak Barbora Krejčíková, která prohrála se světovou trojkou Američankou Jessicou Pegulaovou 5:7, 2:6 a loňskou čtvrtfinálovou účast v Melbourne neobhájila.

Tento článek je více než rok starý.

Melbourne (Aktualizováno: 9:58 22. 1. 2023) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jiří Lehečka je první českým tenistou ve čtvrtfinále grandslamu od roku 2018

Jiří Lehečka je první českým tenistou ve čtvrtfinále grandslamu od roku 2018 | Foto: Carl Recine | Zdroj: Reuters

Mladoboleslavský rodák Lehečka se stal v Melbourne prvním mužským čtvrtfinalistou po Tomáši Berdychovi. Tomu se podobný počin povedl naposledy v roce 2018.

„Cítím se skvěle. Těžko najít správná slova. Kdyby mi někdo před turnajem řekl, že budu takhle hrát, asi bych mu nevěřil. Jsem opravdu šťastný a nadšený,“ řekl Lehečka v rozhovoru na kurtu.

Jednasedmdesátý hráč světa Lehečka si připsal na pátý pokus první vítězství nad hráčem z top 10. V boji o semifinále vyzve třetího nasazeného Stefanose Tsitsipase z Řecka, nebo Itala Jannika Sinnera.

„Věděl jsem, že Félix hodně boduje přes první servis, a snažil jsem se o to samé. Věřil jsem si, že jsem schopný ho porazit i při hře od základní čáry,“ uvedl Lehečka.

Jednadvacetiletý český tenista prohrál stejně jako v předchozím kole s Britem Cameronem Norriem první set. O rok starší Auger-Aliassime prolomil hned druhý Lehečkův servis a díky brejku dopodával sadu do konce. Ve druhém setu si oba hráči drželi podání až do koncovky. Za stavu 4:3 využil Lehečka první brejkbol v zápase a vývoj srovnal.

„A jízda nekončí. Porazil jsem tu výborné hráče. Musel jsem předvést svůj nejlepší tenis a odkrýt všechny karty, abych uspěl. Všechno to zní skvěle a navíc je to pravda. Pokusím se v té cestě pokračovat dál,“ dodal Lehečka.

Třetí sada při dospěla až do zkrácené hry. Lehečka v ní získal trhák 6:0 a po proměněném třetím setbolu se ujal vedení. Podobný scénář se opakoval i ve čtvrté sadě. Oba hráči si nenabídli jediný brejkbol a rozhodl znovu tie-break. Lehečka neztratil ani jedno podání, zatímco soupeř dvakrát na servisu chyboval. Kanaďanovi nepomohlo k postupu ani 20 es.

Krejčíková prohrála

Nasazená dvacítka Krejčíková prohrála duel s Pegulaovou za hodinu a 43 minut. Sedmadvacetiletá rodačka z Brna se utkala s o rok starší Američankou poprvé. V dramatickém prvním setu sice odvrátila jedenáct brejkbolů a za stavu 5:4 nedovolila soupeřce dopodávat, vzápětí ale přišla o servis podruhé a Pegulaová se ujala vedení.

Ani ve druhé sadě se Krejčíkové na servisu nedařilo. Přišla o něj třikrát a brzy prohrávala 1:5. Pegulaová následně proměnila první mečbol. Osmadvacetiletá Američanka, která je po konci Polky Igy Šwiatekové a Tunisanky Uns Džábirové nejvýše postavenou hráčkou na turnaji, vyzve v boji o semifinále Bělorusku Viktorii Azarenkovou, nebo Číňanku Ču Lin.

Krejčíková zůstává dál ve hře ve čtyřhře, kde s Kateřinou Siniakovou obhajuje loňský triumf. Obě hráčky plní roli nasazených jedniček a probojovaly se již do osmifinále.

Tenisový grandslamový turnaj Australian Open v Melbourne (tvrdý povrch, dotace 76,5 milionu australských dolarů):

Muži:

Dvouhra - osmifinále:

Lehečka (ČR) - Auger-Aliassime (6-Kan.) 4:6, 6:3, 7:6 (7:2), 7:6 (7:3), Korda (29-USA) - Hurkacz (10-Pol.) 3:6, 6:3, 6:2, 1:6, 7:6 (9:7).

 

Ženy:

Dvouhra - osmifinále:

Pegula (3-USA) - Krejčíková (20-ČR) 7:5, 6:2.

Čtyřhra - osmifinále:

Vondroušová, Kolodziejová (ČR) - Čang Šuaj, Haddadová Maiaová (7-Čína/Braz.) 3:6, 7:6 (11:9), 7:6 (14:12).

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme