Češi si zahrají finálovou fázi Davis Cupu, rozhodující bod přidal stoprocentní Lehečka

Čeští tenisté zvítězili v kvalifikaci Davisova poháru v Portugalsku 3:1 a probojovali se do finálové fáze soutěže. Rozhodující bod získal Jiří Lehečka, který porazil v souboji týmových jedniček Joaa Sousu 6:4, 6:1. Svěřenci kapitána Jaroslava Navrátila si zahraji elitní část pro šestnáct nejlepších týmů po dvou letech.

Tento článek je více než rok starý.

Maia (Portugalsko) (Aktualizováno: 20:52 5. 2. 2023) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jiří Lehečka

Jiří Lehečka | Zdroj: Reuters

Jednadvacetiletý Lehečka vyhrál na antuce v Maie i druhou dvouhru. V sobotu zdolal domácí dvojku Nuna Borgese (dvakrát 6:4). Devětatřicátý tenista světa, který plnil na turnaji roli nejvýše nasazeného hráče, nechal zapomenout na předchozí neúspěch v dnešní čtyřhře, v níž Tomáš Macháč s Adamem Pavláskem nestačili na Borgese s Franciscem Cabralem a prohráli 5:7, 6:7. Lehečka si připsal ve dvouhře v Davis Cupu čtvrté vítězství za sebou, dvakrát uspěl také vloni v baráži proti Izraeli.

Tenisté hrají Davis Cup před bouřlivým portugalským publikem. ‚Jsme na to zvyklí,‘ říká Lehečka

Číst článek

Češi zdolali Portugalce v samostatné historii poprvé. V předchozích dvou duelech tehdejší československý tým také uspěl, naposledy vyhrál v roce 1971 v Praze 5:0.

Finálový turnaj se uskuteční od 12. do 17. září. Vyřazovací část je na programu od 21. do 26. listopadu v Málaze. Portugalce čeká baráž o udržení v elitní skupině.

Čtvrtfinalista Australian Open Lehečka ztratil v utkání set jako první v páté hře. O dvanáct let staršímu Sousovi ale brejk hned oplatil a za stavu 5:4 získal s dalším prolomeným servisem i celou sadu. Rodák z Mladé Boleslavi zahrál 12 vítězných míčů oproti pěti soupeřovým.

Svěřenec trenéra Michala Navrátila navázal na vydařenou koncovku i v úvodu druhé sady. Díky brzkému brejku se ujal vedení 2:0 a poté odvrátil při servisu tři brejkboly. Sousa získal jediný bod ve čtvrté hře, poté Lehečka ovládl zbývající tři gamy a mohl po hodině a pětadvaceti minutách zvednout triumfálně ruku nad hlavu. Čtyřiaosmdesátého hráče světa Sousu porazil podruhé, předtím proti němu uspěl loni na turnaji v Kitzbühelu.

Češi naposledy hráli finálovou část Davis Cupu před dvěma lety, kdy v Innsbrucku čelili Francouzům a Britům. V minulé sezoně prohráli kvalifikaci v Argentině 0:4 a účast v elitní společnosti zachránili v baráži proti Izraeli (3:1).

Utkání kvalifikace tenisového Davisova poháru v Maie:
Portugalsko - Česko 1:3
Borges, Cabral - Macháč, Pavlásek 7:5, 7:6 (7:4), Sousa - Lehečka 4:6, 1:6.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme