Rok po deportaci je Djoković opět v Austrálii. Dostal vízum a vyhrál úvodní zápas sezony

Poprvé od roku 2021 odehrál srbský tenista Novak Djoković v Austrálii tenisový zápas. Úvodní utkání turnaje v Adelaide zvládl a pokračuje v přípravě na Australian Open, kde nakonec v loňské sezoně nemohl hrát, jelikož mu australská vláda zrušila po příletu do země víza. Soud následně v ostře sledovaném procesu její rozhodnutí potvrdil. Nová asutralská vláda zvolená v květnu však Djokovićovi vstup do země opět povolila.

Tento článek je více než rok starý.

Adelaide (Austrálie) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Novak Djoković s fanoušky po výhře v 1. kole turnaje v Adelaide

Novak Djoković s fanoušky po výhře v 1. kole turnaje v Adelaide | Foto: Loren Elliott | Zdroj: Reuters

V lednu minulého roku přiletěl proti covidu neočkovaný Novak Djoković do Austrálie, aby se zúčastnil úvodního grandslamu sezony Australian Open. Země byla na počátku roku 2022 zmítaná velkým nárůstem nakažení covidem-19, takže pro vstup přijímala jen očkované cestující.

‚Každé vydělané euro díky potu a slzám.‘ Djokovič vyrovnal Federera a získal nejvyšší odměnu v historii

Číst článek

Djoković chtěl dostat výjimku, jelikož nemoc údajně prodělal. Navíc mu pořadatelé turnaje účast přislíbili, ale australská vláda devítinásobnému vítězi Australian Open zrušila víza a udělila tříletý zákaz vstupu do země.

Tím skončil desetidenní proces, během kterého byl tenista zadržen a umístěn do vazby, kde čekal na rozhodnutí soudu. Bývalý premiér Bob Hawke prohlásil, že byl Djoković maskotem protiočkovací komunity a jeho účast na turnaji by mohla vést k veřejným nepokojům.

V květnu 2022 se v Austrálii dostala k moci nová vláda, jejíž ministr pro imigraci Andrew Giles zákaz vstupu do země Djokovićovi zrušil a opět mu udělil vízum.

V noci na úterý tak mohl srbský hráč po takřka dvou letech nastoupit v Austrálii do soutěžního zápasu. A své utkání prvního kola turnaje v Adelaide proti Constantu Lestiennovi z Francie zvládl ve dvou setech 6:3 a 6:2.

„Nemůžu si stěžovat. Ze začátku to byl vyrovnaný zápas, ale jakmile jsem získal první soupeřův servis, zlepšil jsem se a hrál dobře až do konce,“ pochvaloval si po utkání.

Byl potěšený i z divácké podpory. „Bylo skvělé hrát před plnými tribunami. Diváci mi dodali hodně podpory a energie,“ radoval se.

Ve druhém kole turnaje se utká s dalším Francouzem Quentinem Halysem. První velký cíl však bude až Australian Open, kde bude Djoković usilovat už o desátý titul.

Lukáš Liška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme