Djoković vyhrál tenisové Australian Open rok po deportaci ze země. Mluvil o nejtěžší cestě k titulu

Tenisový žebříček už je zase jako dřív. Srb Novak Djoković se po složitějším minulém roce vrací na první místo. Podařilo se mu to po výhře na Australian Open, kde ve finále porazil Řeka Stefanose Tsitsipase a dosáhl tak na dvaadvacátý grandslamový titul v mužské dvouhře.

Melbourne Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Novak Djoković získal svůj 22. grandslamový titul a je opět světovou jedničkou

Novak Djoković získal svůj 22. grandslamový titul a je opět světovou jedničkou | Foto: Hannah Mckay | Zdroj: Reuters

Při třetím mečbolu zahrál riskantní forhendový úder přesně k čáře a tím definitivně zlomil odpor o jedenáct let mladšího Stefanose Tsitsipase. V klidu došel k síti, podal soupeři ruku a až pak dal volný průchod emocím.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si reportáž o triumfu Novaka Djokoviće

Sociální sítě okamžitě obletěly záběry z boxu šampiona, s ležícím a plačícím Novakem Djokovićem uprostřed týmu srbského tenisty.

Djoković pak při ceremoniálu přiznával, že šlo o jednu z největších výzev v jeho životě. Vyprávěl, že musel ustát všechny okolnosti, při návratu do země, ve které minulý rok nemohl hrát. Děkoval všem lidem, kteří ho i tak vřele přivítali, a i kvůli nim mohl hrát svůj nejlepší tenis.

Přiznal, že cesta k současnému titulu byla vzhledem ke všem okolnostem tou nejnáročnější, po které se kdy vydal.

Djokoviće loni australské úřady po rozhodnutí soudu deportovaly ze země. Pro tamní vládu byl nebezpečný kvůli názorům na očkování proti koronaviru, které bylo tehdy povinné, a které srbský tenista odmítal.

Kvůli tomu přišel i o další velké turnaje v Americe včetně US Open, ve Wimbledonu sice obhájil titul, ale přišel o body, kvůli rozhodnutí tenisových organizací, které reagovaly na londýnský zákaz startu ruských a běloruských reprezentantů. Ve světovém žebříčku spadl mimo nejlepší pětku, ale i tak se dokázal vrátit na vrchol, tam, kde ho řada hráčů vidí.

Například poražený finalista Stafanos Tsitsipas z Řecka prohlásil, že je Djoković největším hráčem, který kdy vzal do ruky raketu.

Na australské půdě to platí zřejmě ještě víc než kdekoli jinde. Od začátku roku 2019 tam neprohrál  41 duelů v řadě. Na Australian Open triumfoval  podesáté v kariéře, ze všech grandslamů má teď 22 titulů a dělí se o první místo se Španělem Rafaelem Nadalem. 

Jaroslav Plašil Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme