Ohňostroj emocí ve finále Wimbledonu ovládl klidnější Djoković, po otočce porazil Kyrgiose 3:1

Srbský tenista Novak Djoković ovládl Wimbledon počtvrté v řadě a posedmé celkově. Australana Nicka Kyrgiose porazil v nedělním finále 3:1 po setech 4:6, 6:3, 6:4 a 7:6. V kvalitním utkání lépe ukočíroval emoce a získal už 21. grandslamový titul v kariéře, na rekordmana Rafaela Nadala mu chybí už jen jeden.

Tento článek je více než rok starý.

Londýn Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Novak Djoković počtvrté v řadě s wimbledonskou trofejí

Novak Djoković počtvrté v řadě s wimbledonskou trofejí | Foto: Matthew Childs | Zdroj: Reuters

„Jedna věc je jistá. Bude to od nás obou ohňostroj emocí,“ lákal fanoušky po vyhraném semifinále Djoković.

Vždycky jsem byla spíš klidná, říkala Rybakinová o ‚chladné‘ oslavě wimbledonského titulu

Číst článek

Emoce ale ve finále drželi zkrátka. Slibovaný ohňostroj se na londýnském centrkurtu rozjel až ve druhém setu. První ovládl Kyrgios díky jedinému brejku, který mu Djoković daroval zahozeným servisem. Srb však zůstal klidný, Australan se jen tiše povzbudil: „Let’s go“.

Ve druhé sadě Djoković servíroval za stavu 5:3 na vítězství v setu, po sérii famózních výměn se ke třem brejkbolům v řadě dostal Kyrgios. Šestinásobný wimbledonský šampion však postupně odvrátil všechny z nich a pořádným výkřikem orámoval nejzajímavější úsek utkání, 1:1.

A Australan kroutil hlavou. Několikrát se totiž mezi míčky otáčel směrem k vyrušujícím jednotlivcům v hledišti a hlasitě jim dával najevo, že si časté narážky nenechá líbit. Začala ho svírat tenze.

Kyrgios vs fanoušci

„Nerozumím tomu. Proč?“ ječel v průběhu vyrovnané třetí sady opakovaně směrem k tribunám. Jako by vyměnil soupeře, místo s Djokovićem bojoval s napomínanými fanoušky, kteří mu i často napovídali, kdy má zahrát podání spodem.

Nick Kyrgios se zlobí na vyrušující fanoušky ve wimbledonském finále | Foto: Zac Goodwin | Zdroj: Reuters

„Proč tady pořád jsou? Vyrušují mě během wimbledonského finále,“ stěžoval si k umpirovému rozhodčímu mezi hrami.

Ve výměnách ale emoce klidnil. Oba finalisté jakoukoliv cestu k brejkbolu zavírali fantastickými servisy. Až do stavu 4:4. Kyrgios promarnil tři setboly, gem ztratil a vybídl srbského protějška k zakončení sady. „Prostě zakonči gem!“ zlobil se sám na sebe. Djoković zakončil, 2:1.

Australan se zlobil, výčitky směroval i svému týmu, který mu podle vlastních slov přišel až příliš „zrelaxovaný“. Naopak Djoković zachovával chladnou hlavu, okolní humbuk úspěšně vytěsňoval. Kyrgiose však drželo nad vodou více než třicet es, dotáhnul čtvrtý set k tie-breaku.

‚Platí vítěz.‘ Wimbledonští finalisté Djoković s Kyrgiosem se vsadili o večeři

Číst článek

Začal dvojchybou, pokračoval dvěma minelami a na závěr ho semlely nervy. Djoković si hluboce oddechl, poděkoval divákům a jako suvenýr si utrhl kousek londýnské trávy.

Srbský fenomén tak zvedl wimbledonskou trofej počtvrté v řadě. Naposledy selhal na kurtech All England Clubu před pěti lety, a to navíc kvůli skreči ve čtvrtfinále proti Tomáši Berdychovi. Zároveň se přiblížil Rafelu Nadalovi v počtu celkových grandslamových titulů, s jednadvaceti mu schází už jen jeden.

Platí Djoković 

Kousek z vyhraných peněz bude muset Djoković utratit za společnou večeři s Kyrgiosem, jak si slíbili na sociálních sítích před zápasem. „Proto jsem prohrál,“ vtipkoval Australan.

Při svém debutu v grandslamovém finále neuspěl. Na druhé straně Djoković opanoval Wimbledon už posedmé. „Vždycky to byl nejspeciálnější turnaj, který mě inspiroval k hraní tenisu,“ pronesl s úsměvem Srb.

Poděkoval divákům, týmu a ocenil i soupeře. „Hodně tě respektuju, jsi fenomenální hráč. Určitě tě na grandslamech uvidíme víc a víc,“ povzbudil Kyrgiose.

Ten mu chválu vrátil. Mnohonásobně: „Je to tak trochu bůh. Gratuluju.“ A došlo i na vzkaz rozhodčím a podavačům míčků. „Díky i vám, máte to se mnou vždycky těžké, ale ve výsledku jsem prostě šťastný, že jsem na kurtu. Kdo ví, možná se sem jednou vrátím, ale teď o tom nepřemýšlím,“ vysvětlil.

„Vrátíš se,“ ujišťoval ho Djoković.

Výsledky tenisového Wimbledonu

Tenisový Wimbledon v Londýně (tráva, dotace 40,35 milionu liber):

Muži, dvouhra - finále:

Djokovič (1-Srb.) - Kyrgios (Austr.) 4:6, 6:3, 6:4, 7:6 (7:3).

apr Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme