Adamczyková bere ze Světového poháru ve Veysonnaz stříbro. Nestačila jen na Bankesovou

Snowboardcrossařka Eva Adamczyková se poprvé po těžkém zranění z prosince 2021 dostala na stupně vítězů ve Světovém poháru. Úřadující mistryně světa skončila ve švýcarském Veysonnaz druhá o šest setin za vedoucí ženou seriálu Charlotte Bankesovou, která vyhrála pátý závod za sebou.

Tento článek je více než rok starý.

Veysonnaz (Švýcarsko) (Aktualizováno: 15:40 16. 3. 2023) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Eva Adamczyková se poprvé v letošní sezoně propracovala na stupně vítězů

Eva Adamczyková se poprvé v letošní sezoně propracovala na stupně vítězů | Foto: Bóša /Svaz lyžařů ČR | Zdroj: Profimedia

Adamczyková po druhém místě v kvalifikaci, kde měla o setinu horší čas než Britka Bankesová, vyhrála čtvrtfinále i semifinále. Ve finále se čtveřice závodnic dlouho přetlačovala o pozice. Česká reprezentantka v některých úsecích vedla, ale v závěru neodolala útoku Bankesové.

„Jsem maximálně spokojená. Ve finále jsme měly docela silný kontakt s prknama s Josie a Charlotte, když jsme tam najížděly všechny do první klopky. Úplně se mi roztančilo prkno a mám zářez i na vázání. Ani mi to tolik nezpomalilo, bylo super jak jsem se v půlce trati vyvezla za Charlotte. Do poslední klopenky jsem jela takový střed, bylo to docela dobré, ale ona mě podjela a nesrovnala jsem se tak dobře na poslední boule, jako v předchozích jízdách. Je to splněná mise, že mám pódium i ve Světovém poháru,“ prozradila v cíli Adamczyková.

Pořadí ve Světovém poháru

I druhé místo je jejím nejlepším individuálním výsledkem v elitním seriálu od vítězství v čínském středisku Secret Garden v listopadu 2021. Olympijská vítězka ze Soči 2014 se díky tomu posunula o jednu příčku na čtvrté místo průběžného hodnocení seriálu.

„Celkové třetí místo ve "svěťáku" není tak daleko, což jsem si myslela, že už je pro mě úplný nesmysl. Celkové umístění tenhle rok nebyl vůbec cíl a nakonec to není tak špatné. Byla jsem hodně unavená, ale poslední finálovou jízdu jsem tam ještě narvala,“ dodala česká reprezentantka.

K velkému křišťálovému glóbu se přiblížila Bankesová. Světová šampionka z roku 2021 sice neuspěla na MS v Gruzii, ale ve Světovém poháru vyhrála už pátý závod za sebou. Upevnila si vedení před Francouzkou Chloé Trespeuchovou, jež byla dnes za Baffovou čtvrtá.

Do konce tohoto ročníku Světového poháru zbývají dva závody v kanadském Mt. St. Anne, které se uskuteční na konci příštího týdne.

V závodě mužů se z českých reprezentantů představil Radek Houser, který vypadl v osmifinále. V něm skončil na nepostupovém třetím místě. Finále ovládl Němec Martin Nörl, který se vrátil do čela seriálu.

SP ve snowboardcrossu ve Veysonnaz (Švýcarsko):

Muži: 1. Nörl (Něm.), 2. Romero (Šp.), 3. Sommariva (It.), 4. Grondin (Kan.), ...23. Houser vyřazen v osmifinále, 45. Kubičík, 50. Choura (všichni ČR) oba vyřazeni v kvalifikaci.
Průběžné pořadí SP (po 7 z 9 závodů): 1. Nörl 374, 2. Visintin (It.) 335, 3. Eguibar (Šp.) 326, ...40. Houser 20, 51. Choura 8, 54. Kubičík 4.


Ženy: 1. Bankesová (Brit.), 2. Adamczyková (ČR), 3. Baffová (Austr.), 4. Trespeuchová (Fr.), ...22. Hopjáková (ČR) vyřazena v kvalifikaci.
Průběžné pořadí SP (po 7 z 9 závodů): 1. Bankesová 578, 2. Trespeuchová 510, 3. Baffová 353, 4. Adamczyková 312, ...24. Hopjáková 92.

rej, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme