Zachytit fotku, jakou nemá nikdo jiný, je svatý grál. Nejlíp vypadají holky, směje se fotograf Slavík

Radost, zklamání, úsměv i slzy. Široká paleta emocí, kterou na vrcholných biatlonových závodech pravidelně dokumentuje fotograf Petr Slavík. A právě s ním mluvil na Světovém poháru v Ruhpoldingu reportér Miroslav Lenc.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Markéta Davidová

Markéta Davidová na snímku Petra Slavíka | Foto: (C) Český biatlon Petr Slavík | Zdroj: Český biatlon

Kolik materiálů připravíte v průběhu dne a jaké jsou vlastně potom ty konkrétní výstupy?
To je trošku složitá otázka. Například ze závodů mám 1000 až 1500 fotek, které musím nejdřív protřídit, potom je zpracovat. Následně putují na naše úložiště, odkud si je berou média, a zároveň je připravujeme k vydání na sociální sítích.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kde ulovit nejlepší snímek? A kdo z biatlonistů vypadá na fotkách nejlépe? I na to odpovídá fotograf Petr Slavík

Jak dlouho už jste u českého týmu a jak se v průběhu času proměnila vaše práce, například z hlediska technologií a podobně?
Je to spousta roků. Jestli si dobře vzpomínám, začal jsem po Soči v sezoně 2014/2015.

A práce prošla ohromnou proměnou. Myslím si, že celý český tým se ještě víc zprofesionalizoval. Zároveň se proměňují média, pro která to děláme. Dřív jsem dodávali převážně pro tištěná média, dnes jsou naše fotky dominantně vidět na sociálních sítích.

Vy ukazujete, že fotografie stále mají svoje místo. Kde získat ty nejlepší fotografie v biatlonu? Na startu, někde na trati, v cílové rovince nebo přímo u střelnice?
Exkluzivní místo je tam, kde nejsou ostatní fotografové, a lze tam zachytit něco neobvyklého, něco unikátního. Samozřejmě je to těžké, ne vždy se to podaří, ale zároveň je takový svatý grál zachytit něco trošku jinak, než mají ostatní.

Davidová doběhla v závodu s hromadným startem v Ruhpoldingu 17. Vyhrála Simonová před Vittozziovou

Číst článek

Dá se říci, kdo z českého týmu a třeba i ze světové elity je nejvíce fotogenický? Kdo prostě a jednoduše vypadá nejlépe na fotografiích, komu to sedí?
Mám chuť říct Michal Krčmář, ale to bohužel není pravda. (smích)

Jsou to samozřejmě holky, z českého týmu určitě Makula (Markéta Davidová – pozn. red.), ale krásné holky jsou i v jiných týmech. Dorothea Wiererová je taková femme fatale světového biatlonu, na tu fanoušci vždycky zareagují velice pozitivně.

Spolupracujete s kolegy ze zahraničí? Dáváte si nějaké tipy, kde se dá ulovit třeba nejlepší fotka, anebo se každý soustředíte sami na sebe?
Já si myslím, že kolem biatlonu je celkově velice přátelská atmosféra. To je ovšem jedna strana, ale na straně druhé tady určitá rivalita jistě panuje, každý chce udělat ten nejlepší obsah pro sebe nebo pro svůj tým.

nov, Miroslav Lenc Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme