Český biatlon se o budoucnost bát nemusí, říká prezident svazu Hamza. Potěšil ho posun Voborníkové

Čeští biatlonisté mají za sebou poslední závod sezony. Mistrovství republiky v super sprintu ovládli v Jablonci nad Nisou Markéta Davidová a Michal Krčmář. Jaká to ale sezona byla? Prezident Českého svazu biatlonu Jiří Hamza si o tom promluvil v rozhovoru pro Radiožurnál Sport.

Rozhovor Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Šéf českých biatlonistů Jiří Hamza

Šéf českých biatlonistů Jiří Hamza | Zdroj: Profimedia

Biatlonová sezona je u konce, jak ji hodnotíte?
Nebyla špatná, ani dokonalá. Rezerv je tam dost, ale udělali jsme dost velký pokrok. Samozřejmě tam schází nějaká třešnička v podobě medaile z mistrovství světa, ale například Tereza Voborníková a klučičí kategorie se posunuly dost výrazně. Můžeme na příští rok hledět s optimismem. 

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si rozhovor s prezidentem Českého svazu biatlonu Jiřím Hamzou

Než se budeme věnovat těm optimistickým věcem, co vás na sezoně nepotěšilo?
Střelecká stabilita určitě ještě není taková, jakou má ta absolutní světová špička. Na druhou stranu, u kluků je vidět obrovský běžecký pokrok, a pokud zapracujeme, včetně holek, před příští sezonou, myslím, že do té špičky už chybí jen kousíček.

Co vám přineslo největší radost?
Určitě mužská štafeta v Oberhofu, kde se jasně ukázalo, jak velká je perspektiva tohoto družstva. Dále posun Terezy Voborníkové mezi širší světovou špičku a pak zlepšení kluků v běžecké části. Pokud to doplníme zlepšenou střelbou, můžeme se do budoucna koukat velice optimisticky.

Mluvil jste hlavně o Tereze Voborníkové, ale zdá se, že Česko má velký příslib do budoucna s více mladými závodníky...
Za posledních pět let máme zhruba 20 medailí z juniorských mistrovství světa, takže tento potenciál se musí v něco v budoucnu přeměnit. O budoucnost se český biatlon bát nemusí. U kluků vůbec, v té holčičí kategorii je těch perspektivních závodnic méně, ale to je podle mě celosvětový problém. Máme osm kluků, kteří budou aspirovat na áčko a všichni skvěle prošli mládežnickými kategoriemi. Toto družstvo může v Novém Městě na Moravě a hlavně na olympijských hrách v roce 2026 pomýšlet na hodně vysoká umístění.

Posun Terezy Voborníkové byl podle Jiřího Hamzy jedním z největších pozitiv uplynulé sezony | Zdroj: Profimedia

Jaká jsou tedy očekávání od příštího roku i vzhledem k tomu, že mistrovství světa bude právě v Novém Městě na Moravě?
Očekávání budou velká, bude to velký test nové generace. Jsem moc rád, že si letos vyzkoušeli některé závody, byť to s některými trochu zacvičilo před mistrovstvím světa. Trochu mi to připomenulo rok 2012, kdy jsme taky očekávali dost dobré výsledky a spoustu závodníků se pod tíhou okamžiku zlomila. Takže je dobře, že jsme si otestovali atmosféru a do příštího roku můžeme s otevřeným hledím. 

Často v elitní desítce, ale jen dvakrát s medailí. Českým biatlonistům skončila sezona

Číst článek

Myslím, že pokud zdraví dovolí, Markéta Davidová se příští rok zařadí už mezi tu absolutní světovou špičku – top trojku nebo čtyřku. U kluků očekávám také velký progres, ale musíme mít zdravá očekávání. Z pozice svazu se jim snažíme zajistit co nejlepší podmínky. To je náš úkol, jsme takoví servismani.

Věřím, že se to vše seběhne a na mistrovství v Novém Městě bude před plným hledištěm více medailí než minule, i když tehdy byla jen jedna.

V jaké fázi je rok před šampionátem jeho příprava?
Navazujeme na dlouhodobou práci týmu, který se několik let nemění. Nyní začínají zasedat ty širší výbory, je to o integrovaném záchranném systému a o přípravě. Samozřejmě, tři roky jsme také neměly diváky. To nám ukázalo, že na některé věci jsme zapomněli, takže vylepšovat je co. Čeká nás dostavba areálu a chceme, aby to bylo jedno z nejúspěšnějších mistrovství světa v historii.

Upřímně, jak jsme do toho šli v roce 2013 jako nepolíbený organizátor, tak dnes se od nás očekává už ta nejvyšší kvalita. Tu laťku chceme držet, i protože jsme pravidelně zařazováni mezi pořadatelé závodu Světového poháru, a neradi bychom o toto privilegium přišli.

Pavel Petr Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme