Čeští biatlonisté doběhli v generálce na mistrovství světa ve štafetě šestí. Ženy skončily desáté

Biatlonisté Krčmář, Mikyska, Václavík a Štvrtecký skončili šestí ve štafetě Světového poháru v Anterselvě. Aktuální nadvládu potvrdili Norové. Ženská štafeta v sestavě Tereza Voborníková, Jessica Jislová, Markéta Davidová a Lucie Charvátová dojela desátá. Je to její nejhorší výsledek v aktuální sezoně Světového poháru. V generálce na mistrovství světa doplatila po dobře rozjetém úvodu na střelecké chyby Davidové a Charvátové. Vyhrály Francouzky.

Aktualizováno Anterselva (Itálie) (Aktualizováno: 16:21 22. 1. 2023) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Michal Krčmář

Michal Krčmář | Foto: Petr Slavík | Zdroj: Český biatlon

Stejně jako v Ruhpoldingu rozjížděl štafetu Krčmář a znovu předával jako druhý. Po bezchybné položce vleže se objevoval i v čele závodu. Vestoje dvakrát dobíjel a odjížděl jako devátý, ale skvěle běžel. Na svém úseku měl druhý čas a posunul štafetu hned za vedoucího Francouze Antonina Guigonnata, na něhož ztratil 11,2 sekundy.

Václavíka trápí střelba, ale po stíhačce ho Emmons chválil. ‚Na poslední položce do toho šel,‘ řekl trenér

Číst článek

V cíli neskrýval nadšení. „Ve druhém kole jsem se na té trati musel trošku krotit. Přišlo mi, že se vůbec nejde tempo, tak jsem v tom kopci zatáhl, abychom se trošku unavili před tou stojkou. Bylo to rychlé, zábavné, neskutečně jsem si to užil,“ radoval se v rozhovoru pro Českou televizi.

Mikyska, který v sestavě nahradil Vítězslava Horniga, na obou položkách potřeboval dva náhradní náboje. Nejvíce ztratil v posledním kole, kdy se propadl ze sedmého na desáté místo.

Václavík i Štvrtecký si tentokrát vedli výborně na střelnici a dařilo se jim i běžecky, první jmenovaný posunul české kvarteto na sedmé místo. Štvrtecký pak na závěrečném úseku udolal Švýcara Jeremyho Finella a dojel šestý.

Tou dobou už byli bezmála tři minuty v cíli Norové, kteří v nejsilnější sestavě v čele s lídrem SP Johannesem Thingnesem Böem nadělili druhým Francouzům bezmála minutu. Třetí Němci už měli více než dvouminutovou ztrátu.

Zklamání biatlonistek

Nejhorší štafetu v sezoně odjely české biatlonistky. Potřetí za sebou rozjížděla štafetu nejmladší členka týmu Voborníková. Tentokrát se jí dařilo a po dvou nulách předávala jako osmá se ztrátou 29 sekund na čelo. 

„Mám radost, že se mi dvě nuly podařily a že jsem to předala takhle v kontaktu,“ pochvalovala si v rozhovoru pro Českou televizi. Na trati to pro ni bylo těžké. „Dneska mě hrozně uhnalo první kolo. Jelo se to úplně nesmyslně a bylo hrozně těžké si vyjíždět pozici,“ dodala.

Jen jeden náhradní náboj potřebovala Jislová. Běžeckou formu ale aktuálně nemá, její ztráta na průběžném osmém místě narostla bezmála na minutu a půl. Jislová se potýká s problémy se žebry. 

Tereza Voborníková předává štafetu Jessice Jislové | Foto: Petr Slavík | Zdroj: Český biatlon

Od Davidové se po sobotním výborném výkonu ve stíhacím závodě čekal posun dopředu, ale česká jednička při obou střeleckých položkách spotřebovala všechny náhradní náboje a jen těsně se vyhnula trestnému kolu. Osmou příčku sice udržela, ale předávala s více než dvouminutovým mankem.

„Je to ostuda, radost z toho fakt nemám. Jenom to ukazuje, že v biatlonu člověk nikdy neví, jestli se mu to znovu povede zastřílet dobře, nebo ne. Mrzí mě to, protože holky to rozjely dobře a já jsem jim to zkazila,“ litovala Davidová.

Charvátová po delší době znovu pokazila ve štafetě střelbu vestoje. Z prvních pěti ran netrefila čtyři a nakonec musela na dvě trestná kola. Češky tak dojely desáté s více než čtyřminutovým odstupem na vítězné Francouzky. Ty jenom dvakrát dobíjely a druhým Švédkám nadělily více než tři čtvrtě minuty. Třetí Němky už na reprezentantky galského kohouta ztratily přes minutu.

SP v biatlonu v Anterselvě (Itálie):

Muži - štafeta 4x7,5 km: 1. Norsko (Laegreid, T. Bö, J. T. Bö, Christiansen) 1:11:50,2 (0 trest. okruhů + 6 dobíjení), 2. Francie (Guigonnat, Claude, Jacquelin, Fillon Maillet) -59,0 (0+6), 3. Německo (Zobel, Kühn, Doll, Rees) -2:17,5 (1+11), 4. Švédsko -2:38,7 (1+13), 5. Itálie -2:47,3 (0+7), 6. Česko (Krčmář, Mikyska, Václavík, Štvrtecký) -2:51,5 (0+10).

Ženy - štafeta 4x6 km: 1. Francie (Jeanmonnotová, Chevalierová-Bouchetová, Chevalierová, Simonová) 1:07:21,3 (0 trest. okruhů + 2 dobíjení), 2. Švédsko (Perssonová, Magnussonová, H. Öbergová, E. Öbergová) -45,2 (0+8), 3. Německo (Voigtová, Schneiderová, Hettichová-Walzová, Kebingerová) -1:16,9 (0+10), 4. Itálie -1:30,4 (1+6), 5. Rakousko -1:56,1 (0+3), 6. Norsko -2:35,4 (3+9), ...10. Česko (Voborníková, Jislová, Davidová, Charvátová) -4:12,7 (2+13).

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme