Filtrovaná káva zanechává největší uhlíkovou stopu, zjistili vědci

Studie vědců z univerzity v kanadském městě Quebec zabývající se uhlíkovou stopou přípravy kávy odhalila, že největší množství emisí zanechává tradiční filtrovaná káva. Jako nejekologičtější výzkumníci označili kávu instantní.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

filtrovaná, překapávaná káva

filtrovaná, překapávaná káva | Foto: Sean Benesh | Zdroj: Unsplash | Licence Unsplash,©

Vědci ve své studii zveřejněné v časopise The Conversation zkoumali čtyři způsoby přípravy kávy, a to tradiční filtrovanou kávu, kapsle čili zapouzdřenou filtrovanou kávu, vařenou kávu french press a kávu instantní. Během analýzy zohlednili celý proces –⁠ od výroby kávových zrn až po množství odpadu, který poté skončí na skládce.

Podle studie největší množství oxidu uhličitého vyprodukuje tradiční filtrovaná káva. Důvodem je větší množství, které je potřeba k přípravě jednoho šálku, a také energie pro ohřev vody a udržení teploty nápoje.

Na druhém místě skončila příprava pomocí french pressu, a to také hlavně kvůli většímu množství rozemletých semen kávovníku. Naopak u kapslí je množství kávy kontrolováno, což zamezuje nadměrné spotřebě.

Jako nejekologičtější označili vědci instantní formu. Spotřebuje se při ní nejen méně kávy, ale i energie. Varné konvice totiž mají menší spotřebu než tradiční kávovary.

Třebaže fáze zpracování samotných zrnek kávy je nejvíc znečišťující, podle spoluautora studie Luciana Rodrigues Viana mohou lidé přesto omezit dopad konzumace. Doporučuje pít menší kávy nebo zajistit, aby se použilo pouze její potřebné množství a vody. U kapslí by měli sáhnout po těch, co se dají použít opakovaně, uvedl pro server BBC Viana.

Anna Mikolandová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme