Letos si připlatíme i za vánoční cukroví, pekárny nemají na čem ušetřit

Zdražuje téměř vše, a tak asi nikoho nepřekvapí, že si letos připlatíme i za vánoční cukroví. Právě pekárny mají bohužel omezené možnosti, jak ušetřit, pokud nechtějí propouštět nebo omezovat výrobu.

Tento článek je více než rok starý.

Plzeň Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Klasické vánoční cukroví - linecká ořechová kolečka z Vídně

Klasické vánoční cukroví - linecká ořechová kolečka z Vídně | Foto: Dagmar Heřtová | Zdroj: Český rozhlas

Jak uvádí Lenka Vondrovicová, vedoucí pekárny v Bořicích na Domažlicku, úsporná opatření týkající se spotřeby energií lze v provozu nastavit jen těžko.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pekárny zdražují. Na vině jsou především energie a cukr. Poslechněte si víc

Trouby musí být zapnuté a v místnostech je třeba udržovat určité klima kvůli těstům, například kynuté potřebuje teplotu kolem 30 stupňů Celsia.

„Zdražení energií jsme samozřejmě pocítili. Oproti loňskému roku musíme platit o 100 procent více, nyní máme už k dispozici předpis záloh na rok 2023 a opět nám cena vzroste, tentokrát o dalších 20 procent,“ říká Vondrovicová.

Kdy se nová odnož aktivistů přilepí k vánočnímu cukroví?

Číst článek

Kromě energií stoupají také ceny surovin. Nejvíce zdražil cukr, hned za ním je máslo a mouka. Vyšší výdaje se bohužel musí promítnout v ceně výrobků.

Pekárna zdražila vše od chodských koláčů přes cukroví až po zákusky a dorty, a to zhruba o třetinu, na což zákazníci zatím reagují o něco nižším objemem zakoupených produktů. Ačkoliv náklady na výrobu stále rostou, bořická pekárna zatím neplánuje omezovat výrobu ani propouštět zaměstnance.

Alice Baumruková Kotylová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme