Pětina restaurací v Česku zvažuje, že kvůli vysokým cenám skončí. Jiné budou samy zdražovat

Až pětina restaurací v Česku by mohla kvůli inflaci zavřít. Ukázal to říjnový průzkum stravenkové společnosti Edenred, odpovídalo v něm přes 220 provozovatelů. Asociace hotelů a restaurací ale s tak dramatickým scénářem nepočítá.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Steak (ilustrační foto)

Asociace hotelů a restaurací předpokládá, že zhruba 16 procent podniků omezí provoz (ilustrační foto) | Zdroj: Fotobanka Pixabay | CC0 1.0,©

Přes sedm a půl procenta restaurací v Česku se chystá zavřít své podníkání co nejdříve nebo to udělá v řádu měsíců. Výplývá to z průzkumu společnosti Edenred. Jiné budou zdražovat.

‚Peníze chybí a všechno zdražuje.‘ Čím dál víc samoživitelů vyhledává náhradní výživné

Číst článek

„Ceny již letos zvýšilo v reakci na inflaci přes 90 procent podniků a další polovina nyní zdražení zvažuje nebo již je rozhodnuta zdražit,“ uvedla pro Radiožurnál ředitelka pro vnější vztahy společnosti Edenred Aneta Martišková.

Asociace hotelů a restaurací pak předpokládá, že zhruba 16 procent podniků omezí provoz. Zákazníků totiž kvůli rostoucím cenám ubylo. „V době, kdy nemají zakazníky, tak mohou ušetřit vlastně i personál i náklady,“ doplňuje prezident asociace Václav Stárek.

Právě nedostatek personálu nebo drahá pracovní síla jsou pro provozovatele problém. Část restaurací - hlavně v chudších oblastech Česka - taky podle průzkumu Edenredu přechází na vaření jednodušších jídel s nižším rozpočtem. 

Vojtěch Tomášek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme