Zrovna u ovocných knedlíků z těsta kynutého, tvarohového, odpalovaného i bramborového si troufnu tvrdit, že jsou v dnešní podobě původem z českých zemí, tedy z Čech a Moravy.
Pokud měla být jedna arancini jako předkrm, navíc podávaná se salátem, nechápu, jak ještě někdo mohl pokračovat ve stolování a objednat si hlavní jídlo. Já měla jídla dost až do další snídaně.
Na Sicílii se Aranciny připravují už od 10. století. Koule, resp. kužel je plněn nejčastěji ragú a poté se obalí v těstíčku a strouhance a osmaží se na oleji.
Kuřecí salát je tradiční britskou pochoutkou, poprvé byl připraven v roce 1953 při příležitosti korunovace královny Alžběty II. a dopracoval to až tak daleko, že se běžně nabízí v restauracích.
Nizozemskou gastronomii označuje Dagmar Heřtová jako pestrou, kreativní a sezónní. Ze svého výletu do Amsterdamu přivezla recept na smažený sýr kaassoufflé.
Na hlavní „hvězdu“ korunovačního banketu se čekalo až do oznámení britské královské rodiny – oficiálním pokrmem bude lehký korunovační quiche se sýrovou a špenátově-bylinkovou náplní.
Vítejte v Maastrichtu U starého pštrosa, kde jsem si užila báječného prostředí, jídla i pití. Restaurace je situovaná na náměstí Vrijthof a dům, ve kterém se nachází, tady stojí už od středověku.
Lidé by měli dobrovolně zmizet. Měla by to být přirozená daň za dosavadní devastaci Země. Myslím to úplně vážně, aprílu navzdory. Co jsme, my lidé, za svou existenci světu, respektive přírodě, dali?
Bretaňská kulinářská specialita, které místní říkají Gateau Breton, je jednoduchá, trvanlivá i variabilní.
K přípravě slavného koláče vám budou v základu stačit pouhé čtyři ingredience.
Francouzi milují kávu a své kavárny a třeba v Paříži vás mile pronásledují v každé uličce. Tato kultura hodně pomohla a pomáhá všem „kavárenským povalečům“ k intelektuálnímu rozvoji.
V případě gastronomických zařízení si ráda nechám doporučit, kam zajít, čemu se raději nebo vždy vyhnout a co nevynechat. S Paříží už své zkušenosti mám, ale přesto jsem byla vděčná Hance G.
Tradiční mexické jídlo, to jsou především s velkou láskou připravené jednoduché pokrmy s vybalancovanými chutěmi, bez drahých ingrediencí a komplikovaných postupů.
Marmeláda ze sevillských pomerančů je jedinečná, nenahraditelná a po celý rok umí nastartovat ráno do nejkrásnější podoby. Stačí teplý toast, máslo, jantarová marmeláda a šálek čaje English Breakfast.
Těsně před Vánoci jsem navštívila výstavu malíře Luciana Michaela Freuda s názvem Nové perspektivy. Chtěla jsem se mimo jiné zaměřit na stopy gastronomie v jeho díle.
Bezpochyby znáte dost způsobů, jak méně jíst. Základní otázkou je: „Budeme dostatečně dlouho a poctivě dodržovat známé zásady a jsou ještě jiné možnosti?“
Z pódia se linuly tóny vybraných kousků klasické hudby, oper a operet a přes zeď Španělského sálu na Pražském hradě se začala linout vůně připravovaného rautu.
„Na Vánoce si připravte jakýkoliv salát, váš rodinný nebo vyjděte z mých nabídek, minulých i té dnešní. Hlavně si užijte Vánoc ve zdraví, pohodě a především šťastně a spokojeně,“ píše Dagmar Heřtová.
Kde jsou moderní trendy žití? Například šetření energiemi, nepřejídání se, čas pro věnování se sama sobě, čas pro péči o své zdraví, a ne o rozlet v nás dřímající cukrovky. Zastavme to! Anebo ne?
Tohle píši, protože já s ním vařila. Klidně mohu napsat, že on vařil se mnou, obojí bude pravda s tím rozdílem, že pro Michela to byl jeden z jeho Masterclass workshopů a pro mě úžasný zážitek.
Současné gastronomické trendy jsou ve skutečnosti desítky let staré. Řada „super potravin“, vycházejí z chatrčí a různých podivných míst, píše Dagmar Heřtová