Lidský pupík ukrývá řadu tajemství. Kromě bakterií žijí v pupíku i houby, plísně, viry a další živé organismy. Je proto důležité si pupík čistit. Vznikají v něm také žmolky, častěji u mužů. Jak to?
První důkaz o dvouocasém lvu ve znaku je z roku 1247. Syn Václava I., pozdější Přemysl Otakar II., se stal moravským markrabětem a druhý lví ocas symbolizoval spoluvládu otce a syna.
Svatby odnepaměti provázejí různé zvyky. U nás někdy dávají ženichovi na nohu kouli, novomanželé se při hostině krmí jednou lžící, rozbíjí se talíř a tak podobně. Jaké zvyky se ale dodržují ve světě?
Od první třídy byla Drdošová šikanovaná kvůli svým ruským kořenům. „Často mi spolužáci říkali, ať něco uklidím, že jsem uklízečka,“ popisuje. Útočištěm pro ni byl tanec, kterým pak zaujala na sítích.
Červánky jsou meteorologický jev a ukazují se ráno i večer. Nejsou jen červené, ale i žluté, oranžové nebo růžové. Jak to? Je to dáno tím, jak vysoko je slunce nad obzorem.
Jakou jedovatou látku tato rostlina obsahuje? Jak se otrava projevuje a je k dispozici protijed? A může být tato nebezpečná látka někdy i zdraví prospěšná?
Do dnešní doby se dochovaly několik tisíc let staré navrtané zuby. Použita byla nejspíš primitivní vrtačka vyrobená z pazourku. A takový zákrok musel opravdu bolet.
Každý samec zpívá trochu jinou píseň, liší se výškou tónů, rychlostí i délkou. Myší samičky dokonce dokážou rozpoznat písně svých bratrů od cizích samců.
Po krátkém spánku se lidé cítí zpravidla produktivnější, udělají více práce, jsou soustředěnější a mají lepší nápady a náladu. Nesmí ale usnout hluboce, pak by byli nesoustředění a ospalí.
Určitě znáte přísloví: Jiný kraj, jiný mrav. Platí to, i co se týče hygieny. Co přijde normální nám, je v jiných zemích bráno jako zvláštní a nás zase může na cestách do zahraničí dost věcí šokovat.
„Já bych dětem přála hlavně úsměv na tváři, pohodu na duši. To je asi tak všechno. A aby měli všichni tak pěkné dětství, jako jsem měla třeba já,“ říká manželka prezidenta Eva Pavlová.
Pokud vás paprička pálí, rozhodně nepijte vodu. Kapsaicin ale dobře reaguje na tuky. Můžete zkusit studené plnotučné mléko, kousek chleba nebo třeba slaninu.
Přírodní zpracování v těle cibetky dělá kávu výjimečnou. Po pražení jsou zrna více olejnatá a mají silnější aroma a výbornou chuť. Někdo ji přirovnává k hořké čokoládě, jiný zase ke karamelu.