„Zájem mírně klesl oproti loňskému roku. Podle některých zdrojů až o třetinu. Některé restaurace říkají, že večírky sice mají, ale je jich o něco méně,“ shrnuje Stárek z Asociace hotelů a restaurací.
Při pátrání po termínu „food porn“ nepůjdeme až tak do minulosti. První zmínku má na svědomí novinář Alexander Cockburn, roku 1977 napsal do The New York Review of Books článek nazvaný „Gastroporno“.
Impulsem k napsání této gastroglosy byl New York. Před pár týdny jsem se v New Yorku ubytovala v hotelu, který je jen pár minut od této vyhlášené newyorské „stejkárny“.
„Bujabézu u nás vařila babička. Připravovala ji tradičním způsobem. Bylo pro ni prostě nepředstavitelné, že bychom jedli bujabézu bez rybího vývaru s opečenými bagetkami,“ vysvětluje majitelka.
„Náš“ původní stůl zel prázdnotou a zatím stále profesionálně se tvářící recepční nás vedla přes celou restauraci až ke stolu, kde jsme se dívali do zdi. V tak nádherném interiéru!
Z masivního útoku Hamásu jsou Izraelci stále v šoku. Mnozí ztratili důvěru ve stát i armádu. Řada lidí si myslí, že události posledních dnů změnily naladění Izraelců na dlouhé roky dopředu.
Porušení předpisů v tržnici Sapa odhalují pravidelně také kontroly Státní veterinární správy. Naposledy uvedla, že našli více než 100 kilogramů nevyhovujících potravin živočišného původu.
„Naše sklárna je obklopena divokou přírodou Lužických hor. V Herbariu jsme chtěli tuto divokost zachytit, aby si každý mohl domů odnést kousek krajiny,“ vysvětlila designérka Mária Čulenová.
Slavná londýnská restaurace Le Gavroche jako první ve Velké Británii získala jednu, a později i dvě a tři hvězdy v gastronomickém průvodci Michelin. Fungující podnik zavřít příští rok.
Restaurace a hotely nemusí člověk v domovské zemi využívat, v zahraničí je na ně odkázán. Lze tedy říci, že chorvatská zkušenost připomněla, jaké poměry panují v Česku.
„V čase, kdy stát apeluje na důchodce, aby si utahovali opasky, tak chce uskutečnit tento marnivý výdaj, který pomůže spíše jen velmi dobře situovaným restauracím navýšit ziskovost.“
Debata o tom, že zrušení EET od ledna vládou Petra Fialy (ODS) přineslo opět rozmach plateb v hotovosti, se v současnosti rozjela na sociálních sítích.
„Zdaleka nepůjde jen o restaurace v Praze, cílem projektu je právě přilákat bohatší zahraniční turisty do regionů,“ tvrdí ministerstvo pro místní rozvoj.
Dalmácie je nádhernou částí Chorvatska, letecky kousek od Prahy, a já prodloužený víkend v Dubrovníku mohu nejenom po gastronomické stránce vřele doporučit.
Vítězstvím peruánské restaurace skončila dominance kodaňských restaurací Noma a Geranium, jež se umístily v čele hodnocení v posledních letech. Letošní vítěz však v hodnocení není žádným nováčkem.
Stánky s občerstvením, bistra, kavárny a restaurace, těm všem stále chybí zaměstnanci. Podle Asociace malých a středních podniků jich je až o 20 procent méně než před čtyřmi lety.
Vyhořelá chata na Tesáku v Hostýnských vrších začíná fungovat provizorně jako restaurace. Majitel chaty by ji rád postavil do dvou let, potřebuje ale ještě 2 miliony korun.
„Před zemětřesením jsme měli docela veliký obchod. Dům, ve kterém je, teď srovnají se zemí. Naštěstí ale máme kde bydlet,“ popisují manželé, kteří nyní v přístřešku prodávají kávu a oříšky.
Zatímco točené pivo prodraží vyšší sazba DPH, vinaři budou mít dál nulovou spotřební daň. „Můžeme jim pouze závidět, jaké neuvěřitelné lobby dokážou mezi politiky mít,“ říká Michal Voldřich.
Viceprezident Asociace hotelů a restaurací Jiří Král vidí problém v širších souvislostech. „Je to asi obrázek celé společnosti. Lidem se všeobecně nechce tolik pracovat,“ komentuje.