Možnou záměnu novorozeňat mají potvrdit další testy DNA

Zřejmě první případ záměny novorozenců v Česku naplno zaměstnává policii, experty na DNA i úředníky. Do týdne by mělo být jasno, zda k výměně dvou holčiček v třebíčské porodnici opravdu došlo. Policisté odebrali vzorky DNA postižené rodině a chystají se navštívit vytipované rodiče, kteří by mohli vychovávat druhé vyměněné dítě.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

třebíčská nemocnice

třebíčská nemocnice | Zdroj: ČTK

Záměna dětí v třebíčské porodnici se týká celkem čtyř rodin. Policistům se dnes podařilo zjistit, že v inkriminovaný den rodilo v nemocnici v Třebíči celkem 5 maminek. Jedna z nich porodila chlapečka, záměna se jí proto netýká. U zbylých čtyř maminek a tatínků v současné chvíli kriminalisté provádějí testy DNA.

Více k celému případu řekla mluvčí policie v Třebíči Marcela Lavická: "Samozřejmě policisté pracují na plné obrátky a prošetřují tento případ i nadále. Dnes budou šetřit i v nemocnici, mají jednání i s jejím vedením."

Podezření, že něco není v pořádku, měli rodiče jedné z holčiček už v porodnici. Podle ultrazvuku se jim totiž mělo narodit větší dítě, ale nepravá dcera vážila jen 2,6 kilogramu.

Jak potvrzuje otec Libor Broža, rodiče budou chtít odškodné: "Budu chtít po nemocnici odškodnění. Psychická újma! Devět měsíců máme dítě, které bereme za svoje, a teď nám řeknou, že není naše. Vždyť to není normální!"

Kauza možné záměny zaměstnává i tým právníků. Řeší například otázku, co by se stalo, kdyby jedna z rodin se zpětnou výměnou dětí nesouhlasila.

Zpětná výměna dětí nebude podle Martina Kloudy z Linky bezpečí vůbec jednoduchá: "Vemte si, že už devět měsíců vychovávají dítě, ke kterému si za tu dobu vybudovali nějaký emoční vztah, a k tomu druhému mají zase nějaký biologický vztah. Takže ke každému dítěti existuje vazba - a určitě bude trvat určitý čas, než bude možné dojít k výměně a nastoleno to tak, jak to mělo být po porodu."

Milan Kopp, Martina Lustigová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme