Říká vám něco jméno William Mills Wrigley Jr.? Pokud ne, nevadí, ráda vás s ním seznámím. Byl to Američan narozený ve Philadelphii, který na apríla roku 1891 založil společnost Wrigley Company.
Svou misi v čele fondu vidí ředitel Vičar hlavně ve snaze dostat více moravských vín do restaurací. Přiblížit bychom se měli Rakousku a Německu, kde je pro podniky čest nabízet k jídlu lokální vína.
Co se ve vzducholodi jedlo? Snídaně nic moc. Kuchyně připravila kávu, ovoce, máslo, džem, med, vajíčka, párky, šunku, salámy, sýry a čerstvý chléb upečený přímo na místě.
Lišky mají v kuchyni mnohostranné využití a náramně si rozumí se smetanou a máslem. Obsahují vitamín C, jsou jedním z nejbohatších zdrojů vitamínu D a navíc jsou bohaté na draslík.
Populárními pokrmy jsou štýrská míchaná vejce, smažené kuře, Gröstl, což je nakrájené hovězí nebo vepřové maso restovaná na pánvi s cibulí a houbami na přepuštěném másle, které se podává s bramborem.
Společnost Campari loni oznámila, že svůj byznys v Rusku omezí na minimum. Přislíbila, že omezí propagaci svých výrobků na ruském trhu a přestane v Rusku investovat. Stáhnout se z Ruska ale nechtěla.
Současná Anglie vlastním vínem žije, Britové jsou svým způsobem snobové v tom, že dávají přednost místním vínům před těmi evropskými. Mají být na co hrdí.
„Jakmile ho jednou ochutnáte, tak už není cesty zpět. I kdybyste dělal naslepo test, tak kambodžský pepř poznáte, 95 procent lidí to zvládne.“ vysvětlují Klára Dohnalová a David Pavel
Slavná londýnská restaurace Le Gavroche jako první ve Velké Británii získala jednu, a později i dvě a tři hvězdy v gastronomickém průvodci Michelin. Fungující podnik zavřít příští rok.
Mnohdy do problémů zapadneme bez vlastního přičinění. Co však lze ovlivnit, je přístup ke stresovým situacím a mimo pozitivního myšlení je tu možnost pohlazení duše chutí výborné stravy.
Kombinace řady faktorů, včetně poklesu spotřeby červeného vína, klesající poptávky z Číny a obtíží s produkcí vína ve stále teplejším prostředí, produkci vína ve Francii razantně mění.
Pokud už máte dost „obyčejného“ pečeného kuřete, vyměňte jeho potírání máslem za zálivku proseccem, takové kuřecí stehýnko s ovocným akcentem bude milou změnou.
Muzeum má ve svých sbírkách mechanický strojek na výrobu zmrzliny, který pracuje na principu dvou nádob, mezi které se dává led a sůl. Točením klikou se vnitřní nádoba otáčí a stěrky stírají námrazu.
O pochoutky s podivným názvem v oblasti Krušnohoří není nouze. Pochutnat si můžete na brambrdlech, prdelačce nebo například na ropuše v díře. Jídel s možná až kontroverzním názvem je ale více.
Vědci zjistili, že výroba jídla pro velké masojedlíky, tedy osoby, které snědí 100 a více gramů masa denně, uvolní přes deset kilogramů skleníkových plynů denně.
Příprava je jednoduchá. Sledi bez hlavy a vnitřností se naloží do solného nálevu a nechají se fermentovat. Silný nálev vytáhne z ryb krev. Další nálev už je výrazně míň slaný.
Nemohu vás navádět na nepečené dorty a přitom nezmínit jejich výhody. Těmi jsou na prvním místě rychlá příprava bez předehřívání trouby a vůbec jejího používání.
„Mladý lidi obecně dneska moc nechtějí pracovat rukama. A řezničina je docela dřina. Ale doufám, že karta se za chvíli obrátí a řemeslo bude mít zlatý dno,“ věří úspěšný youtuber Jan Málek.
Dalmácie je nádhernou částí Chorvatska, letecky kousek od Prahy, a já prodloužený víkend v Dubrovníku mohu nejenom po gastronomické stránce vřele doporučit.