Chlebíčkové slavnosti připomněly autora pochoutky Paukerta. Tradiční chutě se mísily s méně obvyklými

Veko-zelo-vepřo, chlebíček kulajda nebo chlebíček nasladko – to jsou některé z odvážných kombinací, které mohli ochutnat návštěvníci chlebíčkové slavnosti v Ústí nad Orlicí. Místní muzeum ji pořádalo na počest rodáka Jana Paukerta, vynálezce chlebíčku.

Ústí nad Orlicí Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čekání si tým Pochoutkového roku mohl zkrátit chlebíčky

Za nápadem na chlebíček stojí lahůdkář Jan Paukert (ilustrační foto) | Foto: Martin Čuřík

„Je to pestré, pěkné a je toho hodně,“ rozhlíží se paní Dana, která navštívila v pořadí druhé Chlebíčkové slavnosti v Ústí nad Orlicí. Organizátoři připravili přes 800 chlebíčků.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si reportáž z Chlebíčkových slavností

Slavnost se koná na počest slavného rodáka Jana Paukerta, který chlebíčky začal jako první prodávat. V Ústí nad Orlicí se narodil v roce 1888, později odjel studovat do zahraničí a v roce 1916 založil v Praze své proslulé lahůdkářství.

„Chlebíček souvisí s Paukertovým kamarádem-malířem, který poptával rychlé občerstvení, aby mohl jíst během práce. Jan Paukert mu začal dodávat chlebíčky a zkusil je i prodávat ve svém lahůdkářství. Velmi rychle si je veřejnost oblíbila,“ přibližuje ředitel Radim Urbánek, ředitel Městského muzea v Ústí nad Orlicí. Zmíněným přítelem byl Jan rytíř Skramlík.

Zakladatel lahůdkářství Jan Paukert (uprostřed) | Foto: Archiv Lahůdkářství Jan Paukert

Na Chlebíčkové slavnosti se mísí tradiční chutě s méně obvyklými kombinacemi.

„Teď budu připravovat chlebíček veko-zelo-vepřo,“ ukazuje lahůdkář Vojtěch Kletečka připravené suroviny. „Dávám tam pomazánku z pečeného česneku, červené zelí, marinovanou cibulku a sušenou cibuli.“

Téměř stejně vypadal obložený chlebíček, který vynalezl Jan Paukert | Foto: Miroslav Matoušek

Vedle toho nabízí i sladké chlebíčky. „Vanilkový krém z mascarpone, vanilkový lusk, lyofilizované jahody, které nadrolím na pomazánku,“ popisuje další variantu oblíbené pochoutky.

„Na tuhle akci jsem ale také dělal chlebíček s medvědím česnekem a králičí panenkou, kulajda chlebíček a chlebíček s koprem,“ vyjmenovává.

První Chlebíčkové slavnosti se v Ústí nad Orlicí konaly před dvěma lety, na přípravě se podílí Asociace kuchařů a cukrářů.

Delikatesy Jana Paukerta patřily k prvorepublikovým gastronomickým pojmům. Národní třída byla v té době českým korzem, k Paukertům proto chodila hlavně česká klientela, zatímco u jeho největšího konkurenta Lipperta v ulici Na Příkopě nakupovali pražští Němci.

Barbora Soukupová, kac Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme