Byty, které se nedaří prodat tři roky, jsou osvobozeny od DPH

Stovky nových bytů v Praze by mohly zlevnit. Nové byty, které se developerům nepodařilo prodat tři roky, jsou totiž osvobozeny od DPH, která dnes činí 10 procent. Odborníci proto radí, aby lidé smlouvali o snížení ceny o sazbu DPH, i když úspěšní být nemusí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Luxusní byty v karlovarském historickém jádru

Luxusní byty v karlovarském historickém jádru | Foto: Zdeněk Trnka

„Když se podíváme na volné byty a dobu, kdy byly dokončeny, jedná se o 100 až 150 bytů, které byly zkolaudovány před třemi lety,“ říká analytik společnosti King Sturge Ondřej Novotný.

Přehrát

00:00 / 00:00

O situaci na realitním trhu mluvil na Rádiu Česko analytik společnosti King Sturge Ondřej Novotný

„Největším problémem pro developery není DPH, ale to, že projekty stavěli v dobách, kdy byl na trhu boom. Byla větší poptávka po bytech a to dokonce po těch rozlehlejších. Větší byty je v tuto chvíli těžší prodat. Také byli drahé stavební práce, většina stavebních firem měla dostatek práce i mimo developerský sektor. Ceny stavebních prací i materiálu tak byly mnohem vyšší,“ pokračuje Novotný.

„V tuto chvíli se každý developer bude snažit prodat byty, které má. I za cenu toho, že by si měl ubrat na své marži. Většina bytů se ale již dostala na takovou úroveň, že v podstatě nemohou jít níž,“ uvádí Novotný, který si myslí, že strategií většiny developerů bude počkat ještě chvíli, když se poptávka o byty trochu zvedá. Do ztrátové ceny ještě nepůjdou.

„Starší projekty budou mít po zvýšení DPH jistou konkurenční výhodu, stejně jako ji mají starší byty,“ dodává analytik.

Ondřej Černý, Jan Piroch, Magdaléna Trusinová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme