Současná kauza kolem CEFC zbrzdí dosavadní čínské aktivity u nás, myslí si analytici

Čínská investiční společnost CEFC se potýká s finančními problémy od té doby, co začátkem března vyšlo najevo, že je předseda představenstva Jie Ťien-ming vyšetřován kvůli podezření z hospodářské kriminality. Nastalé potíže dorazily i k evropské odnoži CEFC a stály místo i Jaroslava Tvrdíka.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Logo čínské společnosti CEFC

Logo čínské společnosti CEFC | Foto: Aizhu Chen | Zdroj: Reuters

Podle ředitele poradenské firmy Starteepo Františka Bostla a analytika Radima Dohnala z investičního portálu Capitalinked není překvapením, že problémy CEFC eskalovaly až do současné situace.

„Skupina CEFC měla dlouhodobě problémy s likviditou, které se pokoušela řešit ‚záplatováním‘ krátkodobými úvěry za nesmyslné úroky. Finanční situace dceřiné CEFC Europe tak nemohla být lepší,“ uvedli.

J&T kvůli nesplaceným miliardovým dluhům přebírá evropskou CEFC. ‚Můžeme uhradit závazky,‘ vzkazuje Tvrdík

Číst článek

Předpokládají ale, že jiná čínská firma CITIC Group závazky převezme, rekapitalizuje je a zachrání tak CEFC reputaci. „Čína se stále tváří, že ČR je strategickou investiční lokalitou, a další kroky čínské strany v řešení situace CEFC tuto domněnku mohou potvrdit, či vyvrátit. Je však jasné, že současná kauza zbrzdí dosavadní čínské aktivity u nás, které i tak byly dlouhodobě pod očekáváním a sliby Pražského hradu i Pekingu,“ dodali analytici.

Bývalý ministr obrany ČR Jaroslav Tvrdík doposud působil jako zástupce čínské CEFC pro Evropu a v posledních letech je tak spojován s pronikáním čínského kapitálu na český trh. Podílel se například na převzetí fotbalového klubu Slavia Praha a následně se dostal do dozorčí rady klubu.

Nástup krizového managementu

CEFC kapitálově také v minulosti vstoupila do J&T Finance Group (JTFG), ve které držela desetiprocentní podíl. V březnu 2016 se obě strany dohodly, že získá polovinu. Za poloviční podíl v JTFG měla CEFC zaplatit 980 milionů eur (26,3 miliardy Kč), letos v březnu ale oznámila, že žádost o navýšení podílu stahuje.

Vůči J&T ji však zůstaly miliardové pohledávky, které se jí do určeného termínu nepodařilo splatit. Česká společnost proto přebrala výkon akcionářských práv v CEFC Europe, odvolala její představenstvo a dosadila krizový management.

„Nastalá situace nemá žádný vliv na fungování a finanční výsledky skupiny JTFG. Naopak věříme, že nasazení krizového managementu mimo jiné napomůže i k odstínění od problémů mateřské společnosti,“ uvedla mluvčí skupiny J&T Finance Group Monika Veselá. 

Novými členy představenstva CEFC Europe se stali Peter Kubík a Dušan Palcr. 

ČTK, jak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme