Tvrdík je zpátky ve vedení CEFC Europe. Krizový management jmenovaný J&T skončil

Společnost CEFC Europe v pondělí jmenovala nové statutární orgány. Místopředsedou představenstva se stal opět Jaroslav Tvrdík, jeho členkou je nově i Marcela Hrdá. Informoval o tom mluvčí firmy Pavel Bednář. Skončil tak krizový management, který předminulý týden dosadila skupina J&T, aby ochránila své pohledávky. Předsedkyní představenstva je jednatelka společnosti Rainbow Wisdom Žen Sia.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jaroslav Tvrdík je zástupcem čínské firmy CEFC pro Evropu.

Jaroslav Tvrdík je zástupcem čínské firmy CEFC pro Evropu. | Foto: Fotobanka Profimedia

V pětičlenném orgánu je vedle Tvrdíka a Hrdé ještě Štefan Füle a Čchan Čchao-tuo. Z dozorčí rady byli odvoláni Füle a Wang Ming-tchaj, členkou se naopak stala Ming Li.

J&T nedávno převzala aktiva CEFC v Česku, protože Číňané podle J&T nezaplatili v termínu dluhy. Odvolala mimo jiné představenstvo společnosti. CEFC označila změny za pokus J&T o nepřátelské převzetí firmy a jejích aktiv v Česku. J&T ke změnám podle svého vyjádření přistoupila i proto, že získala informace, že CEFC začala podnikat opatření, jimiž chtěla bránit věřitelům ve výkonu akcionářských práv. Čínský státní konglomerát CITIC Group má v CEFC Europe podíl 49 procent.

Kauza CEFC česko-čínské vztahy na politické úrovni nepoškodila, říká šéf zahraničního odboru Hradu Jindrák

Číst článek

Dohoda s J&T

Minulý týden se ale J&T dohodla s čínskou CITIC Group na prodeji pohledávek J&T za firmou CEFC. V pátek potvrdila, že již obdržela 11,5 miliardy Kč, které jí dlužila CEFC. Číňané prostřednictvím společnosti Rainbow Wisdom, kterou ovládá CITIC, odkoupí od J&T veškeré pohledávky za společnostmi ze skupiny CEFC a Rainbow Wisdom zároveň získá 9,9 procenta v J&T Finance Group.

Zástupci J&T a CITIC se rovněž dohodli na dalších jednáních o možném rozvoji spolupráce a investicích do společných projektů. Prvním krokem bude, po získání souhlasu regulátora, reciproční nominace zástupce každé strany do vrcholných orgánů J&T Finance Group a CEFC Europe.

CEFC si před časem vybrala Česko jako sídlo svých evropských aktivit, v Česku zároveň koupila podíly v několika firmách. Má je například v aeroliniích Travel Service nebo cestovní agentuře Invia.cz, ovládá Pivovary Lobkowicz Group, strojírenský a metalurgický podnik Žďas Žďár nad Sázavou, fotbalovou Slavii i stadion v Edenu. Dále je vlastníkem budovy bývalé Živnobanky v centru Prahy. V Česku CEFC Europe spravuje aktiva přes 1,5 miliardy eur (38,34 miliardy Kč).

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme