ČEPS meziročně stoupl zisk na 5,24 miliardy korun. Letos plánuje několik investic

Provozovateli energetické přenosové soustavy ČEPS stoupl v letošním prvním čtvrtletí meziročně zisk před zdaněním o 30,3 procenta na 1,24 miliardy korun. Celkové výnosy vzrostly o 14,7 procenta na 5,24 miliardy korun. Zástupci firmy to uvedli na setkání s novináři ve středu.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Elektrická přenosová soustava (ilustrační foto)

Elektrická přenosová soustava (ilustrační foto) | Foto: Valentyn Ogirenko | Zdroj: Reuters

Společnost dále uvedla, že na rozvoj a modernizaci přenosové soustavy plánuje letos vynaložit více než 3,7 miliardy korun. Loni to bylo zhruba 3,5 miliardy korun. „Kromě modernizace stávajících linek se zaměříme zejména na posílení přenosových schopností soustavy v podobě zdvojování vedení a přestavby dvojitého vedení v napěťové hladině 220 kilovoltů (kV) na 400 kV. Při realizaci investičních záměrů přitom maximálně využíváme stávající infrastrukturu a koridory vedení,“ uvedl místopředseda představenstva ČEPS Svatopluk Vnouček.

ČEPS podle něj letos zahájí modernizaci vedení Krasíkov - Prosenice a stavbu nové transformovny Vítkov. Dokončeny budou rekonstrukce elektrické stanice Čechy Střed a transformoven Chodov a Otrokovice. Zakončena bude rovněž modernizace české části přeshraničního vedení mezi rozvodnami Nošovice na české straně a Varín na Slovensku.

Boj manažerů ČEPS: bývalý šéf Tošovský platil právní služby, o kterých prý nikdo nevěděl

Číst článek

Stále bude také pokračovat projekt rekonstrukce a rozšíření elektrické stanice Kočín v jižních Čechách, který mimo jiné zajišťuje vyvedení výkonu Jaderné elektrárny Temelín. Projekt modernizace Kočína je rozdělen na několik let a do budoucna počítá i s možností připojení nových výrobních bloků z temelínské elektrárny, dodala firma.

Upozornila, že dalším z faktorů, které ovlivňují proces plánování rozvoje soustavy, je spotřeba. „Po období stagnace v letech 2010 až 2014 nadále očekáváme růst spotřeby a s tím spojený nárůst hodnot zatížení české elektrizační sítě. V únoru byl přepsán historický rekord, kdy hodnota zatížení činila 11.946 megawattů (MW). Překonala tak dosavadní maximum o téměř 180 MW, což odpovídá jednomu bloku uhelné elektrárny, například Tušimice II,“ uvedl ve středu Vnouček. Společnost tehdy uvedla, že šlo o nejvyšší okamžitou spotřebu elektřiny od roku 1990, od kdy jsou srovnatelné údaje k dispozici.

Výhledové scénáře ČEPS podle Vnoučka zohledňují také rozvoj elektromobility, využití tepelných čerpadel i nárůst vybavenosti českých domácností klimatizací a elektrickými spotřebiči. „Při plánování rozvoje přenosové soustavy ale zohledňujeme i scénář, který pracuje s možností nižšího nárůstu spotřeby, kterou mohou ovlivnit zejména vyšší opatření vedoucí ke zvýšení energetické efektivnosti,“ dodal.

ČEPS působí v ČR jako výhradní provozovatel přenosové soustavy na základě licence od Energetického regulačního úřadu. Udržuje, obnovuje a provozuje 42 rozvoden se 75 transformátory a vedení o celkové délce přes 5600 kilometrů. Sto procent akcií společnosti vlastní přes ministerstvo průmyslu stát.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme