Česká bankovní asociace zhoršila odhad růstu hrubého domácího produktu pro letošní a příští rok

Česká bankovní asociace (ČBA) v nové prognóze zhoršila odhad růstu české ekonomiky pro letošní i příští rok. Letos čeká na základě odhadů ekonomů českých bank růst hrubého domácího produktu (HDP) o 2,6 procenta a příští rok o 3,9 procenta. Asociace o tom ve čtvrtek informovala na tiskové konferenci. V srpnové prognóze asociace počítala letos s růstem HDP o 3,4 procenta a příští rok s růstem o 4,5 procenta. Loni ekonomika klesla o 5,8 procenta.

Brusel/Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze, finance, bankovky (ilustrační foto)

Česká bankovní asociace zhoršila odhad růstu hrubého domácího produktu pro letošní a příští rok | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: Český rozhlas

Průměrnou míru inflace ekonomové českých bank očekávají letos nově na 3,8 procenta a pro příští rok odhad výrazně zvýšili na 5,1 procenta, tedy nejvyšší od roku 2008.

Meziroční inflace v říjnu stoupla o 5,8 procenta. Je to největší nárůst od roku 2008

Číst článek

Asociace v prognóze uvádí, že tempo oživení tuzemské ekonomiky ve druhé polovině letošního roku bude citelně za odhady minulé prognózy.

„Nejen že růst ekonomiky ve třetím čtvrtletí mírně zklamal, ale ani v závěru letošního roku nelze vzhledem k přetrvávajícím problémům v subdodavatelských vztazích a zrychlení inflace očekávat příliš optimistické hodnoty,“ uvedla asociace.

Tempo oživení české ekonomiky bude nižší i podle prognózy, kterou ve čtvrtek vydala Evropská komise. Podle prognózy by měl HDP v České republice letos vzrůst o tři procenta, zatímco ještě v létě komise počítala s růstem 3,9 procenta.

Na příští rok se předpověď podle Evropské komise snížila mírněji, a to z 4,5 procenta na 4,4 procenta. O jednu desetinu bodu tedy slabší.

Rozhodnutí o zvýšení sazeb ČNB Babiš kritizuje. Podle Fialy je to reakce na vládní výdaje

Číst článek

Vliv na zhoršení odhadu může mít podle komise zejména pokračující nedostatek některých surovin a důležitých materiálů. Ten se může projevit na produkci a exportu automobilového průmyslu, který má pro české hospodářství klíčový význam.

Růst české ekonomiky podle komise potáhne především spotřeba domácností, která zůstane vysoká i díky pokračující stabilní situaci na trhu práce. Nezaměstnanost v Česku podle prognózy komise letos zůstane s hodnotou 2,7 procenta jednou z nejnižších v celé EU.

Naproti tomu inflace převýší unijní průměr a podle komise letos dosáhne 3,3 procenta. Zejména kvůli očekávanému dalšímu růstu cen energií na začátku příštího roku EK očekává, že inflace v Česku mírně vzroste i příští rok, kdy dosáhne 3,4 procenta. Pak by ceny měly začít klesat.

České ministerstvo financí ve své nové prognóze tento týden zhoršilo odhad vývoje ekonomiky na letošní i příští rok. Letos očekává růst HDP o 2,5 procenta a příští rok o 4,1 procenta. Česká národní banka (ČNB) v nové prognóze z minulého týdne odhad vývoje ekonomiky na letošní i příští rok také zhoršila. Letos čeká růst o 1,9 procenta a příští rok o 3,5 procenta.

svi, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme