České dráhy připravují modernizaci, zvažují nákup dvaceti nových lokomotiv s rychlostí až 200 km/h

České dráhy uvažují o nákupu dalších dvaceti nových elektrických lokomotiv. Stroje, které můžou jezdit až dvousetkilometrovou rychlostí, by chtěl dopravce prozatím nasadit na modernizovaných koridorech, třeba na trase Praha - Pardubice - Olomouc nebo mezi Kralupy nad Vltavou a Lovosicemi.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V neděli 15. prosince se změní jízdní řády na železnici (ilustrační foto)

V neděli 15. prosince se změní jízdní řády na železnici (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Kvůli pokračující modernizaci traťové sítě, změně napájení a stárnoucím vlakům budou dráhy potřebovat další moderní lokomotivy do roku 2020, píše Deník. Státní podnik proto uvažuje o pořízení lokomotiv, které pojedou až 200 kilometrů za hodinu.

Strojvedoucí dostanou vlakové simulátory. Nacvičí třeba nebezpečné situace na přejezdech

Číst článek

Prozatím by je dráhy nasazovaly na koridory modernizované na maximální rychlost 160 kilometrů v hodině. Na tratích, jejichž zařazení do běžného provozu se teprve připravuje, by ale vlaky mohl využít plný výkon. Tou první by měla být trasa Praha - Plzeň. A to už příští rok, kdy se otevře ejpovický tunel.

Minulý týden taky České dráhy představily první dvě z deseti nových lokomotiv, které nasadí od prosince na tratě na sever Čech a dál do Německa. Na jejich boku jsou siluety měst, kterými vlaky při cestě k Severnímu moři projíždějí.

Díky těmto strojům se v roce 2018 zkrátí cestovní čas mezi Prahou a Berlínem na čtyři hodiny. Jízda tak bude nejkratší v historii přímého spojení obou metropolí.

Kateřina Součková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme