České kraje klesají v evropském žebříčku ekonomické úspěšnosti

Jednotlivé kraje České republiky se citelně propadly v pořadí ekonomické úspěšnosti evropských regionů. Do první stovky neúspěšnějších z nich se dostala jen Praha. Jde o tradiční žebříček poradenské firmy Contor, která letos hodnotila 1034 evropských regionů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Český les

Český les | Foto: www.plzensky-kraj.cz

Jednotlivé kraje České republiky se citelně propadly v pořadí ekonomické úspěšnosti evropských regionů. Do první stovky neúspěšnějších z nich se dostala jen Praha. Jde o tradiční žebříček poradenské firmy Contor, která letos hodnotila 1034 evropských regionů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Michal Štiebr z agentury pro podporu podnikání a investic Czechinvest ve vysílání Rádia Česko o ekonomické úspěšnosti českých a evropských regionů

Experti Contoru srovnávali regiony všech zemí Evropské unie s výjimkou Velké Británie, Dánska, Rumunska a Bulharska. Kritériem úspěšnosti regionu se staly například míra nezaměstnanosti, vzdělání obyvatel, podíl využití moderních technologií nebo vysoký podíl mladých lidí v populaci.

Česko zaostává

Pro Česko dopadly výsledky srovnání neblaze, dokonce i nejúspěšnější region - Praha - si oproti roku 2007 pohoršila o 27 míst a umístila se na 68. příčce.

Michal Štiebr z agentury pro podporu podnikání a investic Czechinvest upozornil ve vysílání Rádia Česko, že výsledky žebříčku ekonomické úspěšnosti firmy Contor nevyjadřují plně atraktivitu regionu z hlediska zahraničních investic. Nepředstavují ani šetření současných reálných preferencí zahraničních investorů.

Při srovnávání úspěšného Trnavského kraje poukázal na podobnost s Moravou. Jak expert Czechinvestu řekl, jde o Moravskoslezský kraj, kde působí například japonská automobilka Hyundai a řada jeho subdodavatelů. Ještě lepší je podle něj kraj Jihomoravský:

"Tam se v minulosti podařilo přivést řadu investorů, je tam dostatečná infrastruktura služeb kvalitní vysokoškolské vzdělání a i z turistického hlediska je velmi zajímavý."

Úspěšné regiony se v Evropě vytvářejí hlavně kolem univerzit a jejich technického zázemí a také firem založených na výzkumu. Tyto instituce pak na sebe dál nabalují pracovní sílu a další investice.

Česko v tomto podle Michala Štiebra selhává, tradiční bolístkou je právě tato malá spolupráce akademického výzkumu a firemní sféry, zpracovatelského průmyslu.

Slovensko zabodovalo

Trnavský kraj se umístil na celkově desátém místě ze všech srovnávaných krajů Evropské unie. Za tento úspěch vděčí údajně nejen své poloze nedaleko Rakouska a také turistice spojené s výskytem termálních a léčivých pramenů, ale také se kraji v uplynulých letech podařilo nalákat mnoho investorů zvučných jmen (například francouzský Peugeot).

Žebříček dál ukázal na stále se rozevírající nůžky mezi západem a východem Německa. Zatímco západoněmeckých regionů se hned dvanáct umístilo v prvních pětadvaceti příčkách, jeden z východoněmeckých okresů (Parchim) skončil dokonce na předposledním místě žebříčku.

Na prvním místě pořadí evropských regionů se podle očekávání umístilo Lucemburské velkovévodství, a to hlavně díky svému statusu sídla evropských bank a díky investičním fondům. Jako sídlo mají Lucembursko rovněž přední světové IT firmy.

Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme