Český ministr v Bruselu vysvětloval úvěr poskytnutý ČSA

Poskytnutí půjčky 2,5 miliardy korun Českým aeroliniím musel v Bruselu vysvětlovat ministr financí Eduard Janota. Úvěr loni dala ČSA státní společnost Osinek. Evropská komise začala v únoru prověřovat, jestli nejde o nedovolenou státní pomoc.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr financí Eduard Janota

Ministr financí Eduard Janota | Foto: Tomáš Adamec

Eduard Janota se setkal s eurokomisařem pro hospodářskou soutěž Joaquínem Almuniou a poskytnutí úvěru mu vysvětlil. Negativní stanovisko Komise by pro ČSA znamenalo vážný problém.

„Kdyby nebyl schválen tržní úvěr Osinku. Kdyby nebyla schválena na jeho kapitalizace, tak v podstatě je restrukturalizace na vodě. Ty věci spolu úzce souvisí a garantoval jsem, že ministerstvo financí, aerolinky, dozorčí rada a prezident společnosti budou kdykoli připraveni vysvětlit další otázky,“ uvedl Janota.

„Dořešení tohoto problému je zásadní. Pokud by měl být tento proces jakýmkoli způsobem zpochybněn, tak nastává velký problém,“ připomněl ministr.

Úvěrem se mají odblokovat zastavené majetky, aby mohly ČSA získat další peníze a dostat se ze ztráty zpět do kladných čísel. Evropská komise zatím neuvedla, kdy chce rozhodnutí o přípustnosti poskytnutí úvěru ČSA vydat.

Milan Kopp, Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme