Čeští skláři podnikají v Německu. Přilákala je prestiž i peníze

Čeští skláři odcházejí do zahraničí a do Čech už raději jen prodávají. Podnikání v Česku je totiž tak složité, že je jednodušší usadit se třeba v Německu. Je to blízko, živnost si tam založíte za pár eur a ještě za svoji práci dostanete víc peněz. S takovou vidinou šli za hranice dva jihočeští skláři, kteří sice bydlí na české straně Šumavy, ale huť si postavili v Německu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čeští skláři považují německé prostředí za mnohem příznivější k podnikání

Čeští skláři považují německé prostředí za mnohem příznivější k podnikání | Foto: Romana Kostohryzová

„Tuto techniku zná jen několik málo lidí na světě,“ ukazují s jistou nostalgií Václav Sobotka a Pavel Filo skleněnou misku na nožičce. Právě s ní totiž v Německu začínali. Dnes už toho umějí mnohem více. V huti o velikosti tanečního sálu se třpytí stovky výrobků – vánoční dekorace, svícny, šperky, ale také autorský design.

„Devadesát procent jsme sami vymysleli. Naší konkurencí je Čína, a proto děláme originály, pořád nové výrobky, aby lidé viděli, co děláme my, lenorští skláři,“ vysvětluje Pavel Filo.

Přehrát

00:00 / 00:00

Čeští skláři podnikají v Německu. Přilákala je prestiž i peníze

Oba se vyučili v jihočeském Chlumu u Třeboně a začali ve sklárně v Lenoře. Poté však dostali šanci v Německu. Tam je lákala jistější práce, prestiž, ale také peníze.

„Díky tomu, že jsme uměli všechno, jsme se zapracovali mnohem rychleji než ostatní,“ říká k tomu Václav Sobotka.

Uživíme se a děláme, co nás baví, tvrdí

Dva skláři ze Šumavy dojíždějí do Německa každý den – hodinu tam a hodinu zpátky. Dnes už nejsou zaměstnanci, ale majitelé. Sklárnu založili v příhraničním městečku Mauth před čtyřmi lety, paradoxně v době ekonomické krize.

„První rok byl těžký, v roce 2010 se to začalo zvedat,“ zdůrazňuje Václav Sobotka. „Jenom postavení pece stojí půl milionu. Všechno, co jsme měli, jsme dali do firmy. Nejsme milionáři, ale uživíme se a děláme, co nás baví,“ uvažuje Pavel Filo.

„Přišli jsme na německý obecní úřad, zaplatili 15 eur a otevřeli podnik. Naši kamarádi v Čechách neměli firmu ani po roce. My jsme jen přišli na úřad a mohli jsme začít pracovat,“ zdůrazňuje výhody podnikání v Německu.

Pro Aljašku vyráběli tučňáky

Aby zůstali originální a uspěli v tvrdé konkurenci, pracují jen na malých zakázkách do 100 kusů. Žádná sériová tovární výroba jako v Číně. Kupci to prý dokáží ocenit, a tak práce šumavských sklářů putuje z Německa do celého světa.

„Máme zboží v Austrálii, Americe, Číně, celé Evropě, na Aljašce,“ vyjmenovávají. „Pro Aljašku jsme vyráběli tučňáky. Kdo by to řekl?“ usmívá se Václav Sobotka s tím, že vyrábějí i pro české zákazníky. „České Budějovice, Praha, Liberec. Je to pro nás pocta,“ tvrdí Pavel Filo.

Jenom stavba pece stála české skláře půl miliónu | Foto: Romana Kostohryzová

Výrobky z Německa jsou asi o pětinu dražší, než když by je Václav Sobotka a Pavel Fila vyráběli v Česku, a to kvůli dražším energiím. Přesto se jim daří a příští rok chtějí koupit halu, kterou mají zatím jen v pronájmu. Pokud se dílo podaří, splní si i malý sen – v šumavské Lenoře otevřou alespoň malou ukázkovou pec.


Zvětšit mapu polohy obce Mauth

Romana Kostohryzová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme