ČEZ čelí v Bulharsku protestům kvůli vysokým cenám elektřiny

Elektrárenská společnost ČEZ čelí problémům i v Bulharsku. Proti vysokým cenám za elektřinu tam o víkendu protestovaly tisíce lidí. Bulharský ministr hospodářství a energetiky dnes proto nařídil přezkoumání vysokých účtů za elektřinu, které tamním spotřebitelům ČEZ vystavil.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ČEZ (ilustrační foto)

ČEZ (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Celá situace má ovšem i politický aspekt. Bulharsko má zhruba půl roku před volbami a je zatím otázkou, jestli současná vláda premiéra Bojka Borisova bude dost populární na to, aby obhájila svůj mandát a měla většinu ve sněmovně.

Bulharsko je v poměrně velké finanční a ekonomické krizi, domácnosti mají hluboko do kapes, a proto se ministr jednoznačně snaží postavit na stranu voliče.

Zároveň ale nevyhoví požadavkům demonstrujících, kteří tvrdí, že kvůli distribuci elektřiny v Bulharsku je třeba vyhlásit referendum a pokud možno distribuční sítě opět znárodnit. Něco takového podle Dobreva není možné.

Přehrát

00:00 / 00:00

O problémech ČEZu v Bulharsku mluvil v pořadu Stalo se dnes na Raiožurnálu zahraniční redaktor Martin Ježek

Společnost ČEZ poukazuje na to, že se de facto nic nemění, protože zdražení elektrické energie přišlo už vloni v červenci. Lidé se podle ní při pohledu na své účty zhrozili až teď čistě z toho důvodu, že topná sezóna začala až v zimě.

Je tady ale i další faktor, a to specifické bulharské účtování za elektřinu, které je zcela odlišné od českého. Češi platí měsíční zálohy a vyúčtování jako takové jen jednou za rok. Ovšem v Bulharsku se vyúčtovává každý měsíc a kvůli Vánocům se vyúčtovací období prodloužilo na 40 dní.

Najednou domácnosti musí zaplatit mnohem víc, pohled na fakturu se jim nelíbí, ať je od kohokoli. Lidé proto vyúčtování za spotřebu elektřiny v různých městech demonstrativně pálili.

ČEZ s technikou vyúčtování bojuje po celou dobu, co v Bulharsku působí. Snažil se například, aby vyúčtování probíhalo aspoň jednou za tři měsíce. Pro distributora je to organizačně snazší a z hlediska nákladů levnější, protože se elektřina odečítá méněkrát za rok.

ČEZ už měl potíže i v jiných balkánských státech

Regulátor, tedy samotný stát, se však ČEZ snažil přinutit k tomu, aby vyúčtování bylo skutečně měsíční. Výsledkem byl konflikt ČEZu s bulharským státem a v roce 2009 za nesplnění této podmínky Bulhaři udělili ČEZu pokutu ve výši v přepočtu sedm milionů korun.

ČEZ se nedávno dostal do konfliktu i s albánskou vládou, problémy měl i v dalších zemích na Balkáně, například v Bosně a Hercegovině. V Bulharsku má však mnohem stabilnější pozici než v Albánii, i když princip je stejný.

Také v Albánii ČEZ nakupoval elektřinu a distribuoval ji koncovým spotřebitelům, ovšem platební morálka albánských spotřebitelů byla nesrovnatelně horší. ČEZ se snažil domoci pohledávek, které tam měl. Navíc se nedokázal dohodnout s albánským státem a velmi dramatické angažmá nakonec skončí až arbitráží.

V Bulharsku má ČEZ problémy jen s koncovými spotřebiteli. Stát se zřejmě bude snažit vše vyřešit tak, aby investice ČEZu v Bulharsku nebyla ohrožena, ale zároveň aby byl uspokojen i spotřebitel, který má čím dál méně peněz.

Kateřina Kozmová, Martin Ježek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme