Chalupa chce do zákona vrátit poplatky za znečišťování ovzduší podniky

Průmyslové podniky by dál měly platit za znečišťování ovzduší. Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa (ODS) proto přesvědčuje senátory, aby odmítli sněmovní verzi zákona o ovzduší a poplatky vrátili. Další kolo vyjednávání bude tento týden.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Znečištěné ovzduší. Ilustrační foto.

Znečištěné ovzduší. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

"Snažíme se vést debatu ne směrem o výši poplatku, ale pokud vůbec, tak o motivaci. Pokud bych měl hovořit za sebe a hledat prostor, který bychom my chtěli ze všeho nejvíc, tak to je původní vládní představa," řekl Radiožurnálu ministr životního prostředí.

Podle vládního návrhu by se poplatky za znečištění ovzduší měly v letech 2017 až 2021 zvýšit na 3,5 násobek současné sazby. A pak by se měly postupně zvednout na dvojnásobek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Téma sleduje reportérka Lucie Husárová

Poslanci ale naopak rozhodli tyto poplatky za devět let úplně zrušit. Ministr Tomáš Chalupa je ochotný debatovat jen o možných úlevách pro firmy, které výrazně investují do moderních šetrných technologií. Poplatky mají zůstat.

"Pokud by měla být nějaká změna oproti vládnímu modelu, tak ne ve výši poplatků, ale spíš v posílení motivace. Třeba tím, že když dosáhnou něčeho rychleji, než musí, tak aby měli pocit jakési odměny a ne trestu," uvedl Chalupa.

Zatěžování průmyslu

Kritici poplatků argumentují zatěžováním průmyslu. Viceprezident Svazu průmyslu Jan Rafaj tvrdí, že poplatky nepovedou ke snížení emisí a že jde jen o snahu, jak zalepit díru v rozpočtu státního fondu pro životní prostředí.

Jen loni zaplatili podniky na těchto poplatcích podle Rafaje 400 milionů korun. Český průmysl prý také v příštích pěti letech sníží například emise oxidu síry o padesát procent. A to bude stát asi sto miliard.

Průmysl v okolí Ostravy | Foto: Tomáš Adamec

"Pokud budou schváleny poplatky v návrhu ministra, tak to bude další náklad pro české firmy. Stanou se ještě méně konkurenceschopnými a dopadne to nakonec na každého spotřebitele. I domácnosti budou mít dražší teplo nebo elektřinu. A v konečném důsledku se emisní situace v Česku nezlepší."

Jejich zachování požadují akademici, město Ostrava i ekologické organizace. Například Vladimír Burda z občanského sdružení Vzduch to považuje za nehoráznost: „Tyto poplatky zároveň slouží jako motivace k modernizaci průmyslu. Je otázkou, jestli někteří poslanci, kteří odhlasovali zrušení těchto poplatků, mají rádi muzea, že chtějí zachovat muzejní stav v našem průmyslu."

Senátní výbor pro životní prostředí bude o novele zákona o ovzduší jednat ve středu. Předseda výboru Ivo Bárek z ČSSD odhaduje, že senát poplatky do zákona vrátí - obecné přesvědčení prý takové je. Jde ale o to, v jaké výši. S průchodnou variantou by podle něj měl přijít resort životního prostředí. Novela zákona o ovzduší budí podle zákulisních informací velký zájem a vyjednavači z různých stran si teď v parlamentu podávají dveře.

Igor Maňour, Lucie Husárová 1 Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme