Čína zastavila vývoz prvků důležitých pro výrobu čipů. Mohou se z nich vyrábět zbraně, odůvodňuje Peking

Minulý měsíc se zcela zastavil čínský vývoz produktů z gallia a germania, z kovů používaných především v počítačových čipech a dalších výrobcích. Píše to agentura Reuters s odkazem na celní statistiky. V srpnu totiž začala v Číně platit přísnější regulace, která znesnadňuje export těchto dvou klíčových materiálů pro výrobu polovodičů.

Peking Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zákaz vývozu germania a gallia z Číny

Vývoz germania a gallia z Číny se zastavil, jde o klíčové materiály pro výrobu polovodičů | Foto: Florence Lo | Zdroj: Reuters

Podle nových pravidel platných od 1. srpna pro vývoz šesti produktů z germania a osmi z gallia je zapotřebí speciální licence, která se uděluje pro export zboží, jež může mít i vojenské využití. Peking to zdůvodňuje tím, že tyto produkty lze použit například při výrobě zbraní.

Nizozemsko omezí vývoz polovodičových technologií do Číny. Chce chránit národní bezpečnost

Číst článek

Poskytnutí licence podle jednoho z obchodníků s produkty z germania trvá v průměru 45 dní. „Do zahraničí jsme minulý měsíc nevyvezli nic a na povolení stále čekáme,“ uvedl pro agenturu Reuters nejmenovaný obchodník.

Vzhledem k tomu, že od začátku srpna měla začít platit restriktivní opatření, zahraniční kupci zvýšili své nákupy v předchozím měsíci.

V červenci bylo z Číny do zahraničí prodáno 8,6 tuny produktů z germania, což byl zhruba dvojnásobek ve srovnání s červnem. V červenci se zároveň z Číny vyvezlo 5,2 tuny výrobků z gallia.

Obchodní válka

Zpřísnění režimu pro vývoz obou druhů komponentů považuje agentura Reuters za další etapu obchodní války mezi Čínou a Spojenými státy. Krok kritizovala také Evropská unie.

Síkela chystá novou hospodářskou politiku. Česko má být čipová velmoc

Číst článek

Podle údajů, které dříve citovala agentura Reuters, se v Číně koncentruje 60 procent světové produkce germania a 80 procent produkce gallia.

Gallium a germanium se používají ve vysokorychlostních počítačových čipech a v odvětví obrany a obnovitelných zdrojů energie.

Germanium je klíčové pro optické kabely a používá se také ve vysokorychlostních počítačových čipech a plastech, stejně jako v infračerveném záření.

Tento kov a jeho oxidy se používají ve vojenských aplikacích, jako jsou přístroje pro noční vidění a senzory satelitního snímání.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme